Hlavní obsah

Slovenský expremiér Fico se vzdal kandidatury na ústavního soudce. Neměl podporu koalice

Slovenský expremiér Robert Fico nakonec nebude kandidovat na post ústavního soudce.Video: Eliška Kolomazníková, Youtube.com

 

Reklama

Bývalý slovenský premiér a šéf nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico se vzdal kandidatury na ústavního soudce. Koalice by ho nepodpořila. Expremiér to oznámil na tiskové konferenci.

Článek

Expremiér Robert Fico se vzdal kandidatury na ústavního soudce. Novinářům to řekl poté, co tříčlenná koalice krátce před plánovanou odpolední volbou kandidátů v Národní radě nenašla v této záležitosti shodu na společném postupu.

„Chci zdůraznit, že jsem se ucházel o post předsedy ústavního soudu. Mohu potvrdit, že nevznikly žádné politické dohody, a to ani v parlamentu, ani s prezidentem,“ řekl Fico. Zároveň varoval koaliční partnery před dohodou s opozicí. „Pokud projdou někteří kandidáti společným hlasováním opozice a strany Most-Híd, dojde k bezprecedentnímu porušení koaliční smlouvy s vážnými důsledky pro fungování vládního kabinetu v tomto složení,“ řekl Fico, aniž umožnil novinářům klást otázky.

Menší koaliční strana Most-Híd dříve oznámila, že její poslanci by Fica při hlasování za kandidáta na ústavního soudce nepodpořili. Most-Híd se spolu s koaliční Slovenskou národní stranou také postavily proti plánům Směru-SD volit kandidáty na ústavní soudce v tajném hlasování.

Fico také za absurdní označil možnost, aby nové ústavní soudce vybíral úřadující prezident Andrej Kiska, kterému funkční období skončí v polovině června a se kterým se Fico v minulosti opakovaně dostal do křížku. Podle tisku se Kiska nechal slyšet, že Fica by ústavním soudcem nejmenoval.

Slovenský expremiér se vyslovil pro to, aby ústavní soudce vybíral až nový prezident, který vzejde z březnových přímých voleb. Jedním z favoritů na vítězství je podle průzkumů veřejného mínění místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, kterému prezidentskou kandidaturu nabídl právě Fico. Šefčovič opakovaně odmítl odpovědět na novinářské dotazy, zda by Fica ústavním soudcem jmenoval.

O nadcházejícím víkendu skončí 12leté funkční období devíti z celkového počtu 13 soudců ústavního soudu. Národní rada by měla zvolit 18 kandidátů, z nichž hlava státu vybere potřebný počet nových soudců a také rozhodne o novém předsedovi a místopředsedovi ústavního soudu.

Pokud Slovenská národní rada v prvních dvou kolech voleb nevybere 18 kandidátů na ústavní soudce, bude se muset v příštích měsících konat nová volba. Stoupla by tak pravděpodobnost, že alespoň část soudců ústavního soudu bude jmenovat až nová hlava státu. Do nové volby kandidátů na soudce ústavního soudu by se mohl přihlásit také Fico.

Reklama

Doporučované