Hlavní obsah

Fico zpražil šéfa pojišťovny: „Nechápu, kam na ty hovadiny chodíte.” Video pak dal na Facebook

Telefonát Roberta Fica řediteli VšZP Miroslavu Kočanovi.

 

Reklama

Slovenský premiér si ostře promluvil s ředitelem VšZP kvůli jeho úspornému plánu.

Článek

Slovenský premiér Robert Fico si došlápl na šéfa státní Všeobecné zdravotní pojišťovny Miroslava Kočana. Ten chtěl prostřednictvím zdravotního plánu pojišťovnu vytáhnout z asi 200milionové ztráty. Šetřit chtěl ale především na pacientech. Zdravotní plán totiž například obsahoval omezení proplácení plenek seniorům nebo léčby žloutenky typu C lidem s tetováním nebo piercingem.

„Fakt mě to mrzí, že vám to říkám, ale nechápu, kam na ty hovadiny chodíte,” kritizoval Fico Kočana hned v úvodu telefonátu. „Jak chcete na někom šetřit, tak šetřete na svých lidech, sekretářkách, autech, firemních budovách, ale nešetřete na starých lidech a jejich plenkách," pokračoval Fico rázným tónem.

Telefonát pak uveřejnil na svém facebookovém profilu.

Tamní ministr zdravotnictví Tomáš Ducker označil telefonát za selhání komunikace. Kroky, které se státní pojišťovna chystala učinit, se podle něj nepodařilo správně vysvětlit. Že by ale plánovala šetřit na pacientech, vyvrátil.

„Žádné opatření ze zdravotního plánu není na úkor pacienta. Pan Kočan odvádí dobrou práci. Má moji plnou důvěru, ale musí se poučit z chyb. Ty se nesmí opakovat,” uvedl ministr.

Ministr zdravotnictví poté vyloučil, že by kvůli přešlapu Kočana plánoval odvolat. Rušit zdravotní plán, jak ho vyzývá premiér, ale nechce.

Reklama

Doporučované