Hlavní obsah

FIFA šetří politická gesta Švýcarů Xhaky a Shaqiriho při oslavách gólů. Hrozí jim dvouzápasový distanc

Foto: Profimedia.cz

Xherdan Shaqiri a Granit Xhaka imitují svými dlaněmi dvouhlavou orlici.

Reklama

Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) zahájila disciplinární řízení s fotbalisty Švýcarska Xherdanem Shaqirim a Granitem Xhakou. Oba zmínění fotbalisté v zápase proti Srbsku imitovali svými dlaněmi během gólových oslav dvouhlavou orlici, symbol Albánie.

Článek

„Disciplinární komise FIFA zahájila řízení s hráči Švýcarska Xherdanem Shaqirim a Granitem Xhakou kvůli nevhodným oslavám gólů během zápasu Švýcarska se Srbskem,” píše se v oficiálním prohlášení FIFA. 

Oba zmínění fotbalisté, kteří mají kořeny v Kosovu, svým chováním doslova rozzuřili nejen srbské fotbalisty a fanoušky. Ostatně srbský fotbalový svaz si na Shaqiriho s Xhakou stěžoval ještě před zahájením disciplinárního řízení.

„Každému, kdo provokuje diváky během zápasu, hrozí stopka na dva zápasy a pokuta minimálně pět tisíc švýcarských franků (110 tisíc korun),” píše se v článku 54 disciplinárního řádu FIFA.

Pokud by vedení Světové fotbalové federace potrestalo Xhaku s Shaqirim dvouzápasovým distancem, tak by oba fotbalisté chyběli Švýcarům v posledním zápase skupiny proti Kostarice a také v případném osmifinále. Na začátku vyřazovací části mohou Švýcaři narazit na jednoho z tria Mexiko, Německo, Švédsko.

Posezení na koberečku u představitelů FIFA ale čeká také srbského trenéra Mladena Krstajiče. Čtyřiačtyřicetiletý kouč se bude zpovídat za svá slova po zápase, kdy požadoval pro sudího zápasu Felixe Brycha stání u mezinárodního soudu v Haagu.

Důvod? Brych podle Krstajiče neodpískal zcela jasný pokutový kop pro Srbsko po faulu na Aleksandara Mitroviče. Společně se srbským trenérem hrozí trest také tamnímu svazu, který bude zřejmě potrestán za chování srbských fanoušků přímo na stadionu.

Srbové se s Albánci nemají zrovna v lásce. Asi každý fotbalový fanoušek si vzpomene na kvalifikační zápas o EURO 2016 mezi zmíněnými týmy, který se neodehrál kvůli hromadné potyčce všech hráčů na hřišti. Tehdy dokonce srbští fanoušci zaútočili na albánské hráče, když právě utíkali z hrací plochy do útrob stadionu.

A s Kosovem to mají Srbové podobně. Kosovští Albánci vyhlásili v roce 2008 nezávislost, ale Srbové nejmladší evropský stát nikdy neuznali. A když UEFA v roce 2016 přijala Kosovo jako 55. evropského člena fotbalové rodiny, Srbové znovu velmi hlasitě protestovali.

Před každým losem kvalifikace na vrcholný turnaj se představitelé UEFA a FIFA děsí, aby ředitel soutěží Giorgo Marchetti k sobě nenalosoval Srbsko s Albánií nebo s Kosovem.

Na turnaji v Rusku se kvůli kořenům tria Shaqiri, Xhaka a Behrami FIFA tak úplně los nepovedl.

Reklama

Doporučované