Hlavní obsah

Figurky Venuše byly symboly klimatických změn, tvrdí nová studie

Foto: Profimedia.cz

Figurky Venuše.

Reklama

Nová studie amerických odborníků a archeologů přináší zcela nový pohled na známé ženské figurky, které pochází z doby kamenné a našly se v celé Eurasii.

Článek

Nejstarší známá keramická soška na světě, Věstonické venuše, která byla nalezena na jižní Moravě, je datovaná do období 29 tisíc – 25 tisíc let př. n. l. Patří tak mezi desítky známých figurek z doby paleolitu, tedy mladé doby kamenné.

Sošky zobrazující obézní ženy známé jako Venuše, které mimo jiné odkazují na římskou bohyni krásy a lásky, se objevily hlavně v Evropě, avšak oblast jejich výskytu sahá daleko na východ, od Pyrenejí po Bajkalské jezero. Časopis Science Alert upozorňuje, že po celém světě bylo odhaleno více než 200 těchto záhadných figurek.

Původ těchto totemů stále budí zájem vědců a o jejich účelu antropologové dosud diskutují. Protože většina z nich vykazuje zpravidla několik znaků, jako je těhotenství, předpokládalo se, že jsou spojovány s plodností a krásou. Čerstvě zveřejněná studie odborného časopisu Obesity však naznačuje, že tyto populární totemy jsou symbolem přežití v extrémních podmínkách.

Nová teorie o ikonických venuších ukazuje, že sochy odrážejí reakci našich předků na změny klimatu před více než 30 tisíci lety. Jak píše CNN, na rozdíl od výzev globálního oteplování, kterým v současné době čelí lidstvo, lidé před 38 až 14 tisíci lety bojovali s nižšími teplotami kvůli postupujícím ledovcům. To jim ztížilo uspokojení jejich nutričních potřeb a počet obyvatel podle nových výsledků studie začal klesat.

Profesor medicíny a autor studie Richard Johnson se domnívá, že sošky mají souvislost s obdobím extrémního nutričního stresu, v důsledku čehož může docházet k nadměrnému ukládání tuků. Tuk je podle něj formou akumulované energie a může zachránit život, když není k dispozici jídlo, zejména těhotným ženám. „Naše studie naznačují, že tyto figurky nebyly sexuální totemy nebo symboly mužské touhy,“ uvedl Johnson.

Přežívající drsné podmínky

Tým vědců změřil pasy a boky všech známých figurek nalezených v Evropě a západním Rusku a po následném srovnání těchto údajů zjistil, že tlustší figurky byly nalezeny v oblasti nejblíže ledovcům. Čím dále figurky byly od ledovců, tím méně výrazné byly jejich tělesné proporce, uvedl Johnson. Právě pomocí těchto dat vědci dospěli k závěru, že figurky venuše nepředstavují jen symbol plodnosti, ale také klimatických změn a reakci na změnu tehdejší potravy.

„Naše studie zdůrazňují, jak hluboký dopad na lidskou kulturu a umění měla změna klimatu,“ řekl Johnson. Podle vědce figurky mohou mít také duchovní význam, který se dá srovnávat s významem amuletu pro štěstí.

Jak zdůrazňuje William Haviland, emeritní profesor antropologie na univerzitě ve Vermontu, jde o zcela novou teorii. Je také přesvědčen, že v této nové koncepci je třeba pokračovat. „Vědci vycházejí ze skutečných údajů, nikoliv z čistých spekulací,“ cituje Havilanda CNN.

Autoři výzkumu mají naději, že v této etapě práce odborníků a archeologů nekončí. Richard Johnson doufá, že téma vlivu klimatických změn na lidskou kulturu se bude zkoumat i nadále. Jedním z cílů, kterému se hodlá věnovat v budoucích analýzách, je zjistit, zda změna klimatu ovlivnila Evropany doby ledové migrující do severní Afriky.

Reklama

Doporučované