Hlavní obsah

První odhalení, kdo dostával peníze za nic. Díky fiktivním smlouvám u Jermanové

Foto: vlada.cz

Jaroslava Pokorná Jermanová už má kandidaturu na hejtmanku jistou. I když Andrej Babiš nejprve váhal, zda ji má znovu vyslat na čelo kandidátky do boje o hejtmanství.

Reklama

Vedení ANO ve čtvrtek večer potvrdilo Jaroslavu Pokornou Jermanovou v čele středočeské kandidátky do krajských voleb. Zrovna v den, kdy se ukázalo, že její úřad platil statisíce lidem, kteří ani nechodili do práce.

Článek

Když na den přesně před rokem prohledala policie dům Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO), středočeská hejtmanka prohlásila: „Nemáme co skrývat a je dobře, že budou všechna podezření policií prošetřena.“

Detektivové tehdy rozjeli vyšetřování na základě série odhalení Seznam Zpráv o tom, že kraj vyplatil pět milionů za podezřelé externí smlouvy. Neznámí lidé dostávali desítky tisíc měsíčně za práce typu „poskytování zpětné vazby“, za nejasné „PR analýzy“ nebo za „monitoring hudebních festivalů“.

Nyní, po roce, mají Seznam Zprávy poprvé černé na bílém, k čemu zatím vyšetřování dospělo: vyšetřovatelé stíhají bývalého úředníka Roberta Georgieva, který na kraji působil ještě od éry hejtmana Davida Ratha.

Podle policie ředitel Georgiev fiktivně zaměstnal mimo jiné svoji sestru, svého partnera a dlouholetou kamarádku. „Sjednanou a vykazovanou pracovní činnost s jeho vědomím fyzicky nevykonávali, případně tuto činnost vykonávali pouze v částečném rozsahu za nadhodnocenou odměnu,“ napsali detektivové do obvinění, jehož znění Seznam Zprávy prostudovaly.

Z textu obvinění je možné také vyčíst, že tím práce vyšetřovatelů z Národní centrály proti organizovanému zločinu neskončila. A že dál pracují na rozkrývání dalších smluv a rolí úředníků i politiků. Včetně hejtmanky Pokorné Jermanové.

„Já pracovala - ne, že ne“

Pětačtyřicetiletý právník Georgiev, blízký Rathův spolupracovník, byl do roku 2018 ředitelem úřadu. Zkraje roku odešel a dostal nové místo ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně. Radní tehdy ze dne na den propustili tehdejší ředitelku a hned jmenovali místo ní Georgieva.

Foto: www.svoboda.info

Robert Georgiev - bývalý vysoký krajský úředník je zatím jediným obviněným kvůli podezřelým poradenským smlouvám.

O měsíc později, jak zjistili policisté, už Georgiev podepisuje první externí smlouvu se svou známou a bývalou podřízenou z kraje Michaelou Březinovou. Nejprve na 320 korun za hodinu, nakonec v průběhu roku odměna vyšplhala až na pětistovku.

Podle smlouvy měla právnička Březinová připravit novou organizační strukturu knihovny. Detektivové tvrdí, že nějakou menší část práce udělala. Většinu peněz ale podle nich pobrala za nic. Do konce roku 2018 ji ředitel Georgiev přesto vyplatil celkem 230 tisíc.

Zaměstnanci knihovny při výslechu policistům řekli, že Březinová chodila do práce – stejně jako ředitel – jen občas. Třeba je jednou nebo dvakrát týdně. Vzpomněli si také, že výsledek její práce byly čtyři listy papíru a vzory smluv – například pracovních.

Březinová pro Seznam Zprávy prohlásila, že v knihovně normálně pracovala.

„Já vím, jakou práci jsem odvedla. Připravovala jsem komplet veškeré podklady,“ řekla Březinová.

Někdejší ředitel a úředník Georgiev se Seznam Zprávami dlouhodobě nekomunikuje. Na žádost o vyjádření nereagoval. Jak vyplývá z textu obvinění, policistům při výslechu řekl, že potřeboval po příchodu do knihovny vyřešit „aktualizaci interních dokumentů“ a že přes prázdniny na to nebylo možné nikoho jiného sehnat.

Georgiev také už druhý měsíc po nástupu do funkce uzavřel ještě další dvě smlouvy. První se svou sestrou, opět právničkou, Lucií Knabe. Do konce roku 2018 dostala z knihovny 135 tisíc. A druhá smlouva směřovala k Dušanu Lošothovi, dnes třicetiletému registrovanému partnerovi ředitele Georgieva.

Policisté nenašli žádné stopy po tom, co měli pro knihovnu vykonat. A zaměstnanci jim řekli, že jim ta jména nic neříkají a nikdo tyto lidi v práci neviděli.

Lošotha ani Knabe se Seznam Zprávám nepodařilo kontaktovat.

A ještě to není všechno: Georgiev, člen ČSSD, dostal na podzim roku 2018 dobré místo ve vedení státní České pošty. Před odchodem z knihovny ještě stačil všem třem externistům vyplatit odměny. Kamarádce Březinové 50 tisíc, sestře Knabe a partnerovi Lošothovi po 15 tisících.

Foto: Seznam Zprávy

Výkaz práce Lucie Knabe, sestry ředitele Georgieva. Analyzovala vyhlášku, která s provozem knihovny nemá nic společného.

Oficiální zdůvodnění znělo, že výborně zvládli Den Středočeského kraje – každoroční akci pro veřejnost. Jenže opět: zaměstnanci knihovny potvrdili, že tahle trojice se na přípravách oslav vůbec nepodílela.

Policisté, jak ukazuje text obvinění, také srovnali, kolik před Georgievovým příchodem platila knihovna externím spolupracovníkům. Zjistili, že nikdy před tím krajská knihovna neměla tolik externistů – a tak drahých.

Policisté to vše pokládají za porušení povinnosti při správě cizího majetku. Tedy trestný čin se sazbou až pět let. Spočítali, že knihovna kvůli Georgievovi přišla o 670 tisíc (když se sečtou odměny pracovníkům a odvody na zdravotní a sociální pojištění).

Policie dál krouží

Vyšetřování kolem krajské knihovny v Kladně je podle všeho jen jednou částí celého příběhu. Policisté v dokumentu o zahájení stíhání píší, že případ ředitele knihovny řeší odděleně od hlavního případu. A tím jsou poradenské smlouvy uzavřené přímo kanceláří hejtmanky Pokorné Jermanové pro rok 2017.

V téhle větvi případu zatím žádné obvinění nepadlo.

Seznam Zprávy už loni - na základě získaných dokumentů - popsaly, jak kancelář tento rok rozdělila mezi zhruba třicítku lidí pět milionů korun. Dodnes není zcela jasné, kdo byl na výplatní listině a co konkrétně dělal. Kraj jména vytrvale tají. Seznam Zprávy však mají k dispozici výkazy práce těchto pracovníků a částky.

Jedna z činností například zněla na známý „monitoring hudebních festivalů“, „monitoring vánočních zvyků“ nebo sledování „činnosti ostatních krajů“. To vše za 45 tisíc měsíčně - navíc za poloviční úvazek, protože všechny smlouvy byly uzavřené jako dohoda o pracovní činnosti. A ta dovoluje odpracovat jen 20 hodin týdně.

Další pracovník zase vykázal například „činnost dle zadání hejtmanky“ nebo „analýzy PR výstupů“. S odměnou 30 tisíc měsíčně.

Hejtmanka Pokorná Jermanová už dříve řekla, že se smlouvami nemá nic společného. Pravdou je, že žádnou z nich nepodepsala.

Krajští radní také na jednu stranu tvrdili, že úřad určitě za tyto peníze dostal kvalitní práci. Na druhou však odmítli prověřit výstupy, které tihle pracovníci odevzdávali. Seznam Zprávy se dokumenty snaží už přes rok získat z kraje podle informačního zákona. Úřad však opakuje, že je nemá - vše si prý odnesli policisté při červnovém zásahu. A jména pracovníků zase nechce zveřejnit s odkazem na osobní údaje.

Reklama

Doporučované