Hlavní obsah

Filip lobboval za nemocnici ve Vietnamu. Jeho poradce měl slíbené miliony

Foto: Grafika: Seznam Zprávy

Místopředseda Sněmovny a předseda komunistů Vojtěch Filip měl podle jeho poradce soukromý zájem na výstavbě dětské nemocnice ve Vietnamu.

Reklama

Šéf komunistů lobboval u vietnamských soudruhů za výstavbu dětské nemocnice za účasti české firmy. Projekt domlouval jeho poradce, který měl za získání českého investora slíbenou odměnu.

Článek

Jak předseda komunistů rád připomíná, je nositelem nejvyššího vietnamského státního vyznamenání, Řádu přátelství. Média už v minulosti popsala několik případů, v nichž měl Vojtěch Filip využít svých kontaktů a lobbovat ve Vietnamu za byznys pro české firmy.

Vždy tvrdil, že zcela nezištně. To samé říká také o výstavbě dětské nemocnice ve Vietnamu, která měla být podle zjištění Seznam Zpráv dalším projektem, o jehož uskutečnění Filip v poslední době usiloval.

Jeho letitý vietnamský poradce Tien Tran Manh však pro Seznam Zprávy připustil, že za tento projekt měl slíbeno asi 30 milionů korun. Navíc tvrdí, že podíl z toho chtěl dát i Filipovi. Ten to však jednoznačně odmítá.

Hledá se český investor

Píše se rok 2017. Vietnamská firma Thanh Dat Group má v plánu postavit v Danangu, druhém největším vietnamském městě, dětskou nemocnici za zhruba miliardu korun. Chybí jí však spoluinvestor a také firma, která by do nemocnice dodala technologie a vybavení.

Šéf vietnamské firmy – Nguyen Dinh Chien – se proto obrací na Filipova poradce Tiena Trana Manha s žádostí o pomoc: získat českého spoluinvestora miliardového projektu.

„Když jsem byl ve Vietnamu, tak se na mě Chien jako investor obrátil s tím, že prostřednictvím mě chce najít nějakého českého dodavatele. Tak jsem sháněl českého dodavatele, který chce zakázku ve Vietnamu,“ popisuje Seznam Zprávám Tien, který více jak třicet let žije v Česku a hovoří plynně česky, byť s přízvukem.

S žádostí o pomoc se obrátil na místopředsedu Sněmovny Vojtěcha Filipa.

Jak Seznam Zprávy zjistily, Filip se za projekt přimluvil z pozice místopředsedy Poslanecké sněmovny dopisy směřovanými třem nejvyšším představitelům vietnamské komunistické vlády.

Seznam Zprávy mají dopisy k dispozici a Filip jejich pravost i odeslání potvrdil. „Ano, ty dopisy jsem poslal, protože tady o projekt byl zájem. Dopisy jsem navázal na jednání s primátorem Danangu, kterému se projekt zamlouval,“ řekl Seznam Zprávám Vojtěch Filip.

V dopisech Filip apeloval na to, aby výstavba nemocnice vůbec proběhla, a přimlouval se za to, aby se na projektu mohla podílet česká firma.

+5

Filip v dopise vietnamským soudruhům doporučuje, aby věnovali pozornost projektu výstavby dětské nemocnice, „jehož investory budou Ústřední dětská nemocnice v Hanoji a soukromá vietnamská společnost Thanh Dat Group se sídlem ve městě Danang v koordinaci s českými partnery, kteří budou na tomto projektu spolupracovat“.

„Velmi prosím o podporu zmiňovaných projektů, aby je bylo možno v co nejkratší době zahájit a aby tak investoři mohli nejen realizovat své významné investiční projekty,“ doplňuje v dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici. Stejné znění dopisů poslal kromě premiéra také předsedkyni vietnamského parlamentu a generálnímu tajemníkovi vietnamské komunistické strany.

Foto: Seznam Zprávy

Připravovaný projekt výstavby vietnamské nemocnice.

Dopisy ale byly jen jedna část pomoci. Vojtěch Filip se aktivně podílel i na samotném hledání české firmy, která by do nemocnice chtěla investovat. Oslovil českého podnikatele Petra Macha.

„Petr Mach chtěl obchodovat s léky, tak já jsem mu říkal, že to je možné, že tam ten zájem je, a předal jsem ho Tienovi,“ vysvětluje Filip.

Jeho verzi potvrzuje i samotný Mach, šéf společnosti Future Investment. „Filip nám tehdy řekl, že má ve Vietnamu dlouhodobě dobré vztahy, a přivedl mě k Tienovi, který s námi řešil navázání spolupráce s Thanh Dat Group,“ potvrdil Seznam Zprávám Petr Mach.

Co to je za kravinu? odmítá Filip tvrzení o odměně

Ještě předtím, než ale k dohodě české a vietnamské firmy došlo, proběhla podle Tiena jeho nabídka rozdělit se s šéfem komunistů o slíbených 30 milionů korun, protože díky jeho intervenci předpokládal, že projekt dopadne.

Tien se netají tím, že za zprostředkování spolupráce měl slíbenou nemalou odměnu. „Za to mi investor nabídl, že mi dá tříprocentní provizi z celkové investice 47 milionů dolarů (asi miliarda korun),“ vysvětluje, tedy zhruba uváděných 30 milionů.

A část plánoval pro Vojtěcha Filipa. „Ústně jsem mu říkal, panu Filipovi, že jestli dostanu já tři procenta, tak mu za to něco věnuju, takhle jsem mu to řekl,“ potvrdil několikrát Seznam Zprávám Tien s tím, že šéf komunistů jeho nabídku neodmítl a dle Tiena řekl: Až k tomu podpisu dojde, tak se domluvíme a řekneme si.

Šéf komunistů však tvrdí, že je to naprostý nesmysl. „Co to je za kravinu? Já jsem v životě nic od nikoho nechtěl, nic nemám. Kdyby mi to řekl, tak ho vyhodím, já tohle nedělám,“ reagoval na slova svého poradce. „Já neobchoduju. Až nebudu poslancem, mohu začít obchodovat, ale to taky dělat nebudu, protože jsem advokát,“ doplnil.

Foto: Facebook/Vojtěch Filip

Návštěva Vojtěcha Filipa ve Vietnamu v roce 2018. Tien Tran Manh (úplně vlevo).

Filipova intervence nicméně byla úspěšná. V roce 2018 sepsaly česká a vietnamská firma takzvané memorandum porozumění, které mají Seznam Zprávy k dispozici a ve kterém se obě strany zavázaly k tomu, že spolu postaví nemocnici za miliardu korun.

Měsíc po podepsání memoranda letěl Filipův poradce spolu s Machem do Vietnamu, kde byla spolupráce stvrzena tím, že obě strany za účelem výstavby nemocnice založily akciovou společnost Child Hospital Vietnam.

Samotná výstavba však stále nebyla jistá. Vietnamská firma spolu s Machem totiž potřebovali, aby jim primátor Danangu na nemocnici přidělil pozemek přímo ve vilovém centru města.

„Primátor nám pozemek nakonec přidělil. Získali jsme pozemek o rozloze 22 tisíc metrů čtverečních,“ popsal Mach. Jeho slova dokládá udělený dekret primátora o přidělení pozemku, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Foto: Seznam Zprávy

Skupina po podepsání memoranda. Petr Mach (uprostřed), po jeho levici stojí šéf vietnamské společnosti a vedle něj stojí Tien Tran Manh, poradce šéfa komunistů.

Výstavba dětské nemocnice mohla začít. Machova firma začala připravovat veškeré podklady k projektu – přestavbu polikliniky a také podklady k jednotlivým fázím výstavby nemocnice. Nikdo se však české firmě už z Vietnamu neozval.

„Chtěli po nás peníze předem. Poté, co dostali pozemek v hodnotě desítek milionů korun, přestali reagovat a nic se ani nezačalo stavět. Tien i ta jeho doporučená firma je jeden podvod,“ uzavřel.

Filipův poradce tak přišel o českého investora, což byla podmínka slíbených peněz. Námluvy další firmy proto začaly nanovo. Plán výstavby nemocnice se však začal vzdalovat realizaci.

A to i přesto, že Tien s Filipem našli dalšího zájemce, firmu Vamed. „S firmou Vamed to nakonec také nedopadlo, protože se s vietnamskou firmou nedohodla,“ doplňuje Tien.

Projekt se navíc bez chybějícího investora zasekl také kvůli koronavirové krizi. A Tien tak už nevěří v to, že by slíbenou odměnu dostal. „Mělo se už začít stavět na jaře minulého roku, ale covid vše zpomalil, nevím teď, v jaké je to fázi,“ říká Filipův poradce. „Thanh Dat Group se mi sice ozval, ale tím, že není český investor, tak je to na mrtvém bodě,“ vysvětlil.

Vojtěch Filip a jeho vztah s Vietnamem

Šéf komunistů má k Vietnamu dlouhodobě kladné vztahy, což se projevuje i na počtu parlamentních delegací, které z pozice místopředsedy Sněmovny do Vietnamu vede. Naposledy do země vedl v roce 2019 delegaci parlamentního výboru pro zdravotnictví.

Filip rovněž vítá každou vietnamskou delegaci, která do Česka zavítá, a mezi obchodními kruhy je známý jako člověk, který umí českému podnikateli ve Vietnamu spolu se svým poradcem vyjednat zapojení do řady vietnamských zakázek. Už v roce 2010 na první lobbing z jeho strany upozornila Mladá fronta, která popsala, jak si šéf komunistů přisvojoval zásluhy za dojednání smlouvy na dostavbu severní dálnice ve Vietnamu, kterou dostala jihlavská stavební firma PSJ.

Podezření na zpronevěru

Podle vietnamského tisku je navíc prošetřovaný primátor Danangu spolu se svým ekonomickým náměstkem za zpronevěru majetku. Toho se měli mimo jiné dopouštět tím, že dávali podnikatelům pozemky pro jejich projekty, které se však v některých případech neuskutečnily.

„Audit došel k závěru, že vedení Danangu dávalo státní pozemky podnikům, které je převáděly ve prospěch akciových společností, které je následně převedly na soukromé osoby za účelem zisku,“ popisuje vietnamský zpravodajský server.

Primátor Danangu také dostal stranickou důtku od vietnamské komunistické strany. A jedním z pozemků, za který je nyní vládou popotahován, je i ten, na kterém se měla stavět nemocnice.

„Pokud chcete totiž něco stavět ve Vietnamu, vláda vám poskytne pozemek. Thanh Dat Group však české investory chtěla využít, aby pozemek získala a poté nejspíš prodala,“ uzavřel Mach.

Kromě vedení Danangu je prověřovaný v rámci komunistické strany také samotný šéf v Thanh Dat Group. Mimo jiné právě proto, že se měli údajně dopouštět přeprodávání pozemků, na kterých měli původně budovat projekty za stovky milionů korun.

Reklama

Doporučované