Hlavní obsah

Filip o nedůvěře vládě: K ubožákům se nepřidáme

Foto: jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda komunistů Vojtěch Filip.

Reklama

Komunističtí poslanci nepodpoří ostatní opoziční strany při hlasování o nedůvěře vládě. Odchodem ze sálu umožní kabinetu pokračovat dál s důvěrou.

Článek

Komunističtí poslanci ve čtvrtek ráno oznámili, že se při hlasování o nedůvěře vládě rozhodli odejít ze sálu. Znamená to, že opozice nemá dost hlasů, aby vláda Andreje Babiše padla.

Šéf komunistů stále trvá na tom, že kabinet podporu komunistů nemá. KSČM se ale podle něj chce odlišit od pěti opozičních stran, které hlasování vyvolaly.

„Oni si musí spočítat, že mají 101 hlasů. A jestli to udělají jako politické gesto a nejedná se mnou žádný předseda z těch pěti politických stran, tak jsou to ubožáci,“ říká Filip v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Komunisté dnes odejdou ze sálu, to je jisté a neměnné?

Ano.

Co nakonec rozhodlo, že odejdete ze sálu?

Nabubřelost svolavatelů schůze, kteří si mysleli, že když to vyhlásí, že se k nim slepě přidáme. Nejednají, argumentují tím, co argumentem ani není. Protože jejich návrhy v období pandemie byly chaotičtější, horší a dražší než ty, co vláda nakonec předložila.

Oni ale argumentují tím, že vláda nemá vaši důvěru, když jste vypověděli toleranci.

To nemá.

Ale vy ji odchodem ze sálu podpoříte…

Nepodpoříme.

Podpoříte ji tím, že aktivně nebudete hlasovat proti ní, a tedy nepadne.

Ale to je přece věcí té opozice. Oni si musí spočítat, že mají 101 hlasů. A jestli to udělají jako politické gesto a nejedná se mnou žádný předseda z těch pěti politických stran, tak jsou to ubožáci. Političtí ubožáci. Jestli chci něčeho dosáhnout, tak musím jednat. A oni nejednali, jen tady vyhlašují gesta.

Pochopí toto i vaši voliči?

Pochopí. My jsme udělali anketu mezi členskou základnou a našimi sympatizanty a náš postoj schvaluje více než 80 procent těch, co jsme oslovili.

Vysvětlete tedy těm, co nejsou voliči komunistů, proč tomu tak je. Proč je problém se v této situaci zvednout a vyslovit vládě nedůvěru.

My jsme tu nedůvěru vyhlásili před více než měsícem naším způsobem. A my si nemyslíme, že čtyři měsíce před volbami v situaci, kdy prezident republiky deklaruje, že pověří dále Andreje Babiše, má takový krok smysl. Ztratili jsme jeden jednací den, kdy jsme mohli projednat zákony, které tu jsou.

Vy sám jste ale říkal, že jste pro to, aby komunisté aktivně hlasovali pro nedůvěru vládě.

Já jsem také vyjádřil ve svém projevu, jaké jsou důvody naší nedůvěry vládě. Ty jsou naprosto odlišné od názorů pravicové opozice. Oni neříkají, co má následovat. A taky vždy říkám, že Komunistická strana Čech a Moravy má své kolektivní orgány a ty rozhodují. Jestliže doporučí tento postup, tak ho respektuji.

Jste zkušený politik, předseda strany. Proč myslíte, že vás neposlechli?

„Poznávací funkce strany“, jak se tomu říká, je větší než moje.

Není pokrytecké odejít ze sálu a říkat, že vláda nemá vaši důvěru?

Ne, není to pokrytecké. Je to odlišný postup, než zvolila pravicová opozice, a myslím, že na něj máme právo a je zcela legitimní.

Takže vám jde o to, odlišit se od pravicové opozice.

Ano, je to způsob odlišení.

+10

Reklama

Doporučované