Hlavní obsah

Filip post předsedy KSČM obhajovat nebude, Bělobrádek v čele lidovců zůstává

Vojtěch Filip v čele komunistů pokračovat nebude. Lidovci rezignaci Bělobrádka nepřijali.

 

Reklama

Vojtěch Filip po dvanácti letech opustí čelo KSČM. Na pátečním ústředním výboru strany oznámil, že na mimořádném sjezdu, který je naplánovaný na duben, na post předsedy kandidovat nebude. Na celostátní konferenci KDU-ČSL nabídl svůj post předsedy i Pavel Bělobrádek. Jeho straničtí kolegové však jeho rezignaci nepřijali.

Článek

Vojtěch Filip v pátek novinářům oznámil, že na mimořádném dubnovém sjezdu strany nebude obhajovat předsednickou funkci. Reaguje tak na historicky nejhorší výsledek KSČM ve sněmovních volbách. Strana získala pouze 7,76 procenta hlasů, což komunistům přineslo 15 poslaneckých mandátů. Tedy o 18 méně, než měli doposud. Pokud získá podporu regionů, hodlá se o nejvyšší stranickou funkci ucházet dosavadní místopředseda KSČM a Filipův oponent Josef Skála.

Během debaty členové ústředního výboru rozebírali, proč strana ve volbách propadla, i na chodbách stranického sídla. Většina se přikláněla k tomu, že k případnému vyvození personální odpovědnosti je třeba hlubší analýza.

O předsednictvu strany v pátek jednali také lidovci. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nabídl kvůli špatnému volebnímu výsledku strany rezignaci, celostátní konference lidovců ji ale nepřijala. Na tiskové konferenci po jednání nejvyššího lidoveckého orgánu mezi sjezdy řekl, že žádný politik KDU-ČSL nevyslovil zájem stát se novým předsedou.

„Já jsem podle svého slibu dal funkci k dispozici se vší pokorou a s tím, že jsem vzal neúspěch, který jsme ve volbách zažili, na sebe. Nakonec jsem dostal poměrně výraznou podporu v tajném hlasování,” řekl Bělobrádek. Pro jeho setrvání bylo 56 hlasujících, proti 13, čtyři hlasy byly neplatné.

Lidovci se také dohodli, že se v příštím roce neuskuteční mimořádný stranický sjezd, který by mohl změnit vedení strany. Podle Bělobrádka je možné, že se bude konat programová konference KDU-ČSL.

Celostátní konference lidovců také zavázala poslance strany, aby nevstupovali do koalice s hnutím ANO ani nijak nepodpořili menšinovou vládu, a to ani odchodem ze Sněmovny při hlasování.

Reklama

Doporučované