Hlavní obsah

Filip u Zemana: Babiš by měl najít ministra dopravy

Foto: Profimedia.cz

Vojtěch Filip.

Reklama

Komunisté tlačí na to, aby ministerstvo dopravy dostalo „svého“ ministra. Nelíbí se jim, že by měl Karel Havlíček sedět na dvou ministerských židlích až do konce volebního období v roce 2021.

Článek

Komunisté stupňují tlak kvůli tomu, že by měl jeden člověk řídit ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo dopravy až do voleb v roce 2021. Jejich předseda Vojtěch Filip ve středu řešil věc na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Ten pak podle šéfa komunistů přislíbil, že věc probere s premiérem.

„Řekl jsem panu prezidentovi, že jsem znepokojen tím, že pan ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér má vykonávat i funkci ministra dopravy až do konce volebního období. Krátkodobě to je možné, ale dlouhodobě to nepovažuji za vhodné vzhledem k úkonům, které jsou v jaderné energetice nebo v rychlostních komunikacích na železnici nebo ve stavbě dálnic,“ řekl Seznam Zprávám po schůzce na Hradě Filip.

Podle šéfa komunistů pak prezident s jeho pohledem souhlasí a i podle něj by premiér Andrej Babiš měl hledat člověka, který by ministerstvo dopravy samostatně řídil.

„Pan prezident připomněl, jak nešťastné bylo, že tehdejší vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach vykonával i funkci ministra zdravotnictví. I on považuje toto spojení za přetěžující a řekl, že bude projednávat s panem premiérem to personální obsazení,“ líčil dále obsah schůzky Filip.

V současnosti řídí obě ministerstva vicepremiér a původně jen ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Resort dopravy mu do jeho portfolia přibyl na začátku minulého týdne poté, co premiér Babiš odvolal Vladimíra Kremlíka kvůli zakázce na elektronický prodej dálničních známek za 401 milionů korun.

ČTK a Česká televize pak citovaly Filipa, že pokud by měl být Havlíček zároveň ministrem dopravy i ministrem průmyslu a obchodu až do konce tohoto volebního období, KSČM by vyvolala s ANO dohodovací řízení, zda mají komunisté i nadále menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerovat.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček nechtěl obsah schůzky nijak komentovat. „S premiérem bude pan prezident hovořit v pátek, od 18 hodin se v Lánech koná pravidelné setkání mezi čtyřma očima,“ uvedl jen.

Reklama

Doporučované