Hlavní obsah

Filipínci stále pátrají po hornících uvězněných pod sesuvy půdy

V okrese Itogon pohřbil sesuv půdy opuštěnou budovu, kam se ukryli místní horníci s rodinami.Video: Reuters

 

Reklama

Počty obětí tajfunu Mangkhut stále rostou. Ve filipínském městě Itogon záchranáři už čtvrtý den pátrají po desítkách horníků, které při silných deštích zavalila půda. Tajfun Mangkhut byl podle síly větru nejsilnější bouří na světě od začátku letošního roku.

Článek

Již na 81 mrtvých vzrostla na Filipínách bilance tajfunu Mangkhut, který v sobotu zdevastoval sever souostroví. Dalších 70 lidí se podle filipínských úřadů stále pohřešuje. Většinu z nich zasypal sesuv půdy v okrese Itogon. V jihočínské provincii Kuang-tung, kam tajfun dorazil v neděli, zahynuly čtyři osoby. V Hongkongu bouře způsobila zranění 300 lidí.

V okrese Itogon pohřbil sesuv opuštěnou budovu, kam se ukryli místní horníci s rodinami. Podle filipínských úřadů horníci nelegálně těžili zlato v místním dole, který byl v 90. letech uzavřen kvůli ochraně životního prostředí. Budovu využívali jako provizorní modlitebnu.

Záchranáři doposud vytáhli z laviny nejméně 18 mrtvých, dalších 58 osob se ale na tomto místě ještě pohřešuje. Záchranné týmy pokračují v pátrání, přestože naděje, že by někdo pod záplavou bahna přežil, jsou mizivé.

Tajfun Mangkhut byl podle síly větru nejsilnější bouří ve světě od začátku letošního roku. V sobotu udeřil na filipínský ostrov Luzon a způsobil rozsáhlé záplavy v tamních zemědělských oblastech, odkud pochází značná část filipínské produkce rýže a kukuřice. Živel rovněž strhával střechy domů, vyvracel stromy a porážel sloupy elektrického vedení.

Díky zlepšeným evakuačním opatřením ale nakonec nebyl Mangkhut na Filipínách tak ničivý jako tajfun Haiyan, který v roce 2013 nepřežilo 7 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované