Hlavní obsah

Filipínská policie našla 1500 želv slepených páskou. Pašerák utekl

Filipínská policie našla na letišti v Manile 1500 želv oblepených lepicí páskou. Pašerák ze strachu z trestu utekl.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Pašerák se zřejmě zalekl tvrdých sankcí a trestu a nechal na letišti v Manile čtyři zavazadla se znehybněnými želvami.

Článek

Více než 1 500 živých želv, které byly znehybněné stříbrnou lepicí páskou, odhalila policie na letišti ve filipínské metropoli Manile. Plazi, nalezení ve čtyřech opuštěných zavazadlech, by měli na černém trhu hodnotu přes 4,5 milionu filipínských pesos (více než 1,7 milionu Kč). Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

Zásilka obsahovala 1 529 želv různých druhů, včetně želvy ostruhaté, kterou Mezinárodní svaz pro ochranu přírody (IUCN) vede na svém seznamu ohrožených druhů jako zranitelnou.

Turistka se pokoušela propašovat pod sukní dva tucty hlodavců. Přilepila si je na nohy

Podle filipínského celního úřadu zavazadla s želvami nechal v neděli na letišti filipínský cestující, který přiletěl do Manily se společností Philippine Airlines.

Policie uvedla, že zavazadla si jejich majitel zřejmě nevyzvedl poté, co se dozvěděl o přísných trestech za pašování volně žijících živočichů. V případě usvědčení by viníkovi hrozily dva roky vězení a pokuta až 200 000 pesos, napsala BBC.

Želvy jsou většinou chovány jako exotická domácí zvířata, v některých částech Asie se ale konzumují jako delikatesa a jejich maso či kosti rozemleté na prášek se používají i jako součást tradiční medicíny.

Reklama

Doporučované