Hlavní obsah

Filipínská sopka dál chrlí lávu a popel, úřady evakuovaly už 40 000 lidí

Sopka Mayon chrlí lávu a popel. Nadále hrozí její erupceVideo: AP

 

Reklama

Filipínská sopka Mayon pokračuje v chrlení lávy a oblaků popela. Zvyšuje se riziko erupce a filipínské úřady nařídily evakuaci čtyřiceti tisíc lidí.

Článek

Sopka Mayon na Filipínách stále hrozí výbuchem. Chrlí lávu a oblaka popela, 40 000 lidí tak bylo nuceno opustit své domovy ve vesnicích v okolí vulkánu. Informovala o tom agentura AP. V pondělí měla sopka zatím největší erupci od chvíle, kdy její aktivita začala před týdnem stoupat. V následujících dnech podle úřadů hrozí ještě silnější erupce.

V noci na dnešek sopka v oblasti kráteru chrlila lávu do výšky asi 700 metrů. Oblak sopečného popela se vznášel tři kilometry nad vulkánem. V nadcházejících dnech či hodinách může podle úřadů nastat další erupce. Nasvědčuje tomu zejména pyroklastický proud, tedy horké plyny, úlomky magmatu a popela, které se po sopečném svahu pohybují vysokou rychlostí.

Podle agentury AP vyhlásily filipínské úřady po pondělní mohutné erupci čtvrtý nejvyšší stupeň varování a bezpečná zóna v okolní oblasti byla rozšířena na osm kilometrů, což přimělo dalších několik tisíc lidí opustit své domovy.

Mnozí se však navzdory varování domů tajně vraceli, a úřady tak musely na jejich evakuaci přísně dohlížet. V některých oblastech byl vypnutý přívod vody a elektřiny s cílem lidi odradit od návratu.

Podle místního experta Cedrica Daepa hrozí obyvatelům, kteří se přes zákaz do svých domovů vrátí, že za své rozhodnutí zaplatí životem. „Pokud člověka zasáhne pyroklastický proud, označovaný též jako žhavé mračno, nemá šanci to přežít,“ uvedl Daep.

Vesnice v okolí sopky pohltila v důsledku sopečného popela tma. Zatím podle úřadů nikdo nebyl zraněn. Letadla mají zákaz prolétávat v blízkosti kráteru a několik vnitrostátních letů bylo zrušeno. Do evakuačních center bylo dodáno více než 30 000 masek na ochranu před popelem, 5000 pytlů rýže, voda i léky.

Reklama

Doporučované