Hlavní obsah

Filipínské protidrogové tažení: oficiálně 5 000 mrtvých. Reálně možná daleko víc

Filipínské krvavé tažení proti narkomanům nemá ve světě obdoby.Video: AP

 

Reklama

Oficiální bilance kontroverzního protidrogového tažení filipínského prezidenta Rodriga Duterteho přesáhla 5 000 mrtvých. Podle dnešní zprávy britského listu The Guardian to oznámil filipínský úřad pro boj proti narkotikům.

Článek

Mluvčí PDEA Derrick Carreon uvedl, že podle oficiálních údajů zahynulo při protidrogové kampani mezi červencem 2016 a koncem listopadu letošního roku na Filipínách 5 050 lidí. Většinu podle něj zabili policisté.

Boj proti drogám a zločinnosti byl klíčovou součástí předvolební kampaně prezidenta Duterteho. Po jeho nástupu k moci v červenci 2016 začala policie provádět rozsáhlé razie přímo v domech podezřelých obchodníků s drogami.

Kampaň vyvolala kritiku ze strany Západu i mezinárodních humanitárních organizací, které upozorňují na mimosoudní zabíjení, jehož obětí se stávají převážně drobní překupníci či narkomani. Policie tato obvinění odmítá s tím, že oběti umírají při přestřelkách, při nichž jsou policisté nuceni se bránit.

Zlom ve filipínské protidrogové válce. Tři policisté jdou za vraždu teenagera do vězení na 40 let

Organizace pro lidská práva jsou přesvědčeny, že skutečná bilance obětí protidrogového tažení je podstatně vyšší, než udávají úřady, a pohybuje se mezi 12 000 a 20 000 mrtvými. Mnoho nezdokumentovaných úmrtí mají na svědomí „smrtící komanda“, soudí aktivisté. Minulý týden předseda filipínské komise pro lidská práva Chito Gascon prohlásil, že počet obětí může nyní dosahovat až 27 000. Upozornil ale zároveň, že vyšetřování úmrtí je složité, protože policie záznamy o protidrogových operacích tají.

Mluvčí filipínského protidrogového úřadu Carreon stoupající počet obětí hájil s tím, že životy policistů jsou při protidrogových akcích často ohroženy. „Jakékoli protidrogové operace s sebou nesou vysokou pravděpodobnost ozbrojeného střetu, zvlášť když podezřelý má u sebe zbraň a je pod vlivem drog,“ řekl.

Carreon rovněž zdůraznil, že „policie, PDEA a další úřady se při protidrogových operacích zaměřují především na významné překupníky“. Ani nelegální pouliční drogové aktivity by ale neměly být zanedbávány, protože pro občany představují stejně velký problém,“ dodal.

Statistika PDEA rovněž uvádí, že při protidrogových operacích bylo za 2,5 roku zatčeno 164 265 osob „z drogového prostředí“.

Reklama

Doporučované