Hlavní obsah

Filipínský prezident Duterte chce Kanadě vyhlásit válku. Kvůli odpadkům

Filipínský prezident vyhrožuje Kanadě kvůli kontejnerům s odpadem.Video: Eva Soukeníková , Reuters

 

Reklama

Filipínský prezident Rodrigo Duterte chce vyhlásit válku Kanadě, pokud se nepostará o odvoz kontejnerů s odpadem. Ty tam v roce 2013 poslala jedna kanadská společnost s tím, že jsou to recyklovatelné plasty.

Článek

„Dávám Kanadě vědět, že si odpad musí odvést pryč,” řekl Duterte v úterý filipínské redakci americké CNN a dodává: „Vyhlásíme jim válku, určitě bychom je zvládli.”

Podle údajů CNN je na Filipínách 103 kontejnerů s 2450 tunami odpadu. Kanadská společnost je sem v roce 2013 poslala s označením, že se jedná o recyklovatelné plasty. Filipínští inspektoři ale posléze zjistili, že se jedná o nelegální odpad a recyklovat se nedá.

„Nerozumím, proč z nás dělají skládku,” řekl filipínský prezident s tím, že by nejraději sám odpadky vysypal u kanadské hranice. „Ten odpad se vrátí domů!”

Kanadský premiér Justin Trudeau už v minulosti prohlásil, že se osobně velmi zasazuje o to, aby byla situace vyřešena. Mezi Manilou a Ottawou to však v posledních letech není jediná roztržka. Například v roce 2017 si Rodrigo Duterte stěžoval na kanadského premiéra proto, že mu na setkání asijských a západních zemí pokládal otázky ohledně jeho války s drogami.

Prezident Duterte je známý svými ostrými výroky. Jen tento měsíc vyhrožoval například Číně, že pokud neskončí napětí v Jihočínském moři, vyšle filipínský prezident „sebevražedné komando”.

Reklama

Doporučované