Hlavní obsah

Filipínský prezident Duterte zesměšňoval sexuální násilí. Dokud tu budou krásné ženy, bude se znásilňovat, bavil publikum

Duterte žertoval o znásilnění ve svém domovském městě.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Dutertovo rodné město Davao bylo v tomto roce dějištěm nejvíce znásilnění na Filipínách. Podle prezidenta za to může krása místních žen.

Článek

Filipínský prezident Rodrigo Duterte na sebe často poutá pozornost kvůli svým kontroverzním výrokům. Koncem loňského roku například na návštěvě filipínské komunity ve Vietnamu prohlásil, že v šestnácti letech zabil člověka vlastníma rukama. Tento pátek rozvířil zase emoce při návštěvě svého rodného města, když žertoval o znásilnění.

Podle prezidenta Duterteho se bude ve městě Davao znásilňovat, dokud v něm bude tolik krásných žen.

„Říkají, že v Davau je hodně znásilnění. Když tu je spousta krásných žen, bude tu také mnoho znásilnění. Budou s tím nejprve souhlasit? Budou s tím ženy souhlasit? ‚Ne, nedělej to.’ Nikdo nejdřív nesouhlasí.” Prezidentova slova provázel vděčný smích publika.

Město Davao podle policejních záznamů z posledního čtvrtletí bylo dějištěm největšího počtu znásilnění v zemi.

Velitel místní policie prohlásil, že zintenzivní snahy v boji proti sexuálnímu násilí v zemi. To má spočívat v preventivním informování žen a spolupráci s představiteli vesnic.

Podle policejní zprávy dochází k většině znásilnění za zdmi domácností. Pachateli sexuálních napadení žen jsou pak nejčastěji muži, které již předtím osobně znaly.

Duterte je ve světě známý také kvůli tvrdému boji proti drogové kriminalitě, kvůli kterému se dostal i do sporu se Spojenými státy. V roce 2016 zabila filipínská policie více než 4000 údajných pašeráků a uživatelů drog. Kvůli zahraniční kritice krvavého honu na drogový průmysl pak začátkem roku odešly Filipíny od Mezinárodního trestního soudu. Vysoký počet úmrtí rukou policie také v tichomořském státě vyvolal masivní protesty.

Reklama

Doporučované