Hlavní obsah

Filipíny obsadily desítku Spratlyho ostrovů. Chtějí vyvážit napjatou situaci

Filipínský prezident se postavil Číně a obsadil Spratlyho ostrovy.

 

Reklama

Prezident země Rodrigo Duterte vzkazuje Číně, že nechce válku. O strategickou oblast se pře celkem šest zemí. Jde o ropu i námořní obchod.

Článek

Filipínský prezident Rodrigo Duterte se vložil do řešení složitého geopolitického problému. Nařídil okupaci desítky Spratlyho ostrovů, které leží blízko filipínských břehů. Jedním dechem ale uklidnil Čínu, která si oblast z velké části nárokuje, že nechce válku.

Duterte ve svém projevu uvedl, že se pouze snaží vyvážit geopolitickou situaci. Nedovolí prý, aby na ostrovech jiná země rozmisťovala své baterie raket.

Filipínský prezident tak zjevně naráží na nedávnou čínskou aktivitu v oblasti sporného souostroví. Na uměle vybudovaných ostrovech Čína postavila přistávací dráhy, radary, hangáry, ale i opevněné úkryty pro raketové systémy země-vzduch. Údajně pro zvýšení bezpečnosti proplouvajících nákladních lodí.

Sedm Čínou uměle vytvořených ostrovů v Jihočínském moři už dříve vyvolalo ostrou kritiku Spojených států a dalších zemí. Peking obviňují z toho, že region militarizuje a aby posílil své nároky, mění geografické podmínky. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson přímo uvedl, že by Spojené státy měly Číně zamezit vstup na již vybudované ostrovy a zastavit ji v budování další umělé souše. Čínská média na Tillersonovo prohlášení reagovala ostře - China Daily psaly o ničivém střetu, Global Times rovnou o rozsáhlé válce.

Čína opevňuje svoje umělé ostrovy v Jihočínském moři. Postavila radary a další vojenská zařízení.Video: Nela Vejvodová

O celé souostroví v Jihočínském moři se pře celkem šest zemí: kromě zmiňovaných Filipín a Číny také Tchaj-wan, Vietnam, Brunej a Malajsie. Oblast je z geopolitického hlediska strategická, prochází jí jednak několik významných námořních tras, pod mořem se také zřejmě nachází velké množství ropy.

Reklama

Doporučované