Hlavní obsah

Filipíny odcházejí od Mezinárodního trestního soudu. Dutertemu se nelíbí vyšetřování krvavého honu na drogový průmysl

Filipíny kvůli vyšetřování boje s drogovým průmyslem odstoupily od Mezinárodního trestního soudu.Video: Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Filipínský prezident Rodrigo Duterte oznámil, že Filipíny s okamžitou platností odstupují od Mezinárodního trestního soudu (ICC). Ten chce zjistit, zda při filipínské válce s drogovým průmyslem nedošlo ke zločinům proti lidskosti.

Článek

Filipíny podle prezidenta Duterteho s okamžitou platností odstupují od Mezinárodního trestního soudu. Ten se začal zabývat postupem Duterteho administrativy v boji proti drogovému průmyslu. Filipínská policie od Duterteho nástupu do úřadu v roce 2016 zabila více než čtyři tisíce údajných pašeráků a uživatelů drog. Podle organizací zabývajících se lidskými právy je ale obětí až třikrát více. ICC chce zjistit, zda při tvrdých represích nedošlo ke zločinům proti lidskosti.

Filipíny se kvůli ostrému postupu ocitají také pod častou kritikou OSN. Odstoupení od ICC Duterte vysvětluje právě údajně nesmyslnými útoky ze strany OSN a také porušováním procedur ze strany soudního dvora.

„Činy, které jsem údajně spáchal, nemají s válečnými zločiny nebo genocidou nic společného. Smrti spojené s postupem policejních sborů nebyly nikdy spáchány s úmyslem zabít,” řekl Duterte. Podle zpravodajského serveru BBC tím oponoval svým dřívějším prohlášením, ve kterých byl připraven drogově závislé a dealery poslat na jatka.

ICC se Filipínami začal zabývat v únoru, kdy prokurátorka Fatou Bensoudaová oznámila, že soud posuzuje své pravomoci v otázce protidrogového tažení na Filipínách. Duterte už tehdy řekl, že vyšetřování v pravomoci ICC není, a pohrozil odstoupením od zakládací smlouvy.

Filipíny ratifikovaly zakládající smlouvu ICC v roce 2011. Mezinárodní trestní soud momentálně sdružuje 123 států. Zakládající smlouvy nepodepsaly například Čína, Indie nebo Turecko. Spojené státy pak smlouvu neratifikovaly.

Mezinárodní trestní soud je nezávislou organizací nespadající pod OSN.

Reklama

Související témata:

Doporučované