Hlavní obsah

Filipíny oslepil supertajfun Mangkhut. Ničí vše v dosahu

Filipíny zasáhl supertajfun.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Meteorologové se bojí, že Mangkhut by mohl být stejně ničivý jako tajfun Haiyan, který si v roce 2013 v centrální části Filipín vyžádal přes 7300 mrtvých či pohřešovaných.

Článek

Severovýchodní pobřeží Filipín dnes zasáhl supertajfun Mangkhut. Podle svědků s sebou přinesl silný vítr, který strhává střechy a elektrické vedení, a oslepující příval deště. Informovaly o tom tiskové agentury.

Tajfun udeřil před sobotním rozbřeskem místního času (dnes v podvečer SELČ) na pobřežní město Baggao v provincii Cagayan na severním výběžku ostrova Luzon. Zatím nejsou hlášeny žádné větší škody nebo oběti na životech v oblasti, kde v posledních dvou dnech probíhala rozsáhlá evakuace obyvatel.

V ohrožené části Filipín byly uzavřeny školy. Úřady podle agentury Reuters vyzvaly zhruba 5,2 milionu osob, které žijí v očekávané dráze tajfunu, aby nevycházely z domovů. Meteorologové uvedli, že Mangkhut by mohl být stejně ničivý jako tajfun Haiyan, který si v roce 2013 v centrální části Filipín vyžádal přes 7300 mrtvých či pohřešovaných.

Havajské středisko včasného varování před tajfuny označilo Mangkhut za supertajfun. Vzhledem k síle vichru dosahující v nárazech až 255 kilometrů v hodině lze Mangkhut přirovnat k nejvyšší, páté kategorii hurikánů v Atlantiku; jeho síla je tedy podstatně větší než síla hurikánu Florence, který dnes udeřil na východní pobřeží Spojených států a podle posledních zpráv sice oslabil na kategorii jedna, ale stále má ničivou sílu.

Pás s deštěm, který tajfun Mangkhut provází, je široký 900 kilometrů a lijáky by mohly na Filipínách způsobit sesuvy půdy a povodně. Na pobřeží se očekávají vlny o výšce až šesti metrů. Filipínské úřady vydaly varování pro 25 provincií na ostrově Luzon, což s sebou nese omezení v námořní a letecké dopravě.

Tajfun jménem Mangkhut, což je v thajštině název pro tropické ovoce mangostan, k filipínské provincii Cagayan dorazil v době, kdy zde začíná sklizeň rýže a kukuřice. Filipíny se v poslední době potýkají s nedostatkem zásob rýže a provincie Cagayan je jednou z hlavních filipínských zemědělských oblastí, uvedla agentura AP.

Meteorologové předpokládají, že po přechodu přes Filipíny bude tajfun postupovat k Hongkongu a jihu Číny, kam by měl dorazit v pondělí ráno místního času, pokud si udrží dosavadní kurz.

V jihočínské provincii Kuang-tung bylo zřízeno 3777 nouzových přístřešků a 100 000 místních obyvatel a turistů bylo přesunuto na bezpečnější místa či posláno domů. Provincie také povolala 36 000 rybářských člunů do přístavů, přerušeny byly i některé železniční a trajektové spoje.

Reklama

Doporučované