Hlavní obsah

Filipíny uzavřely ostrov s nejvyhlášenějšími plážemi na světě. Podle prezidenta Duterteho se z něj stala žumpa

Foto: Profimedia.cz

Filipíny uzavřou oblíbenou turistickou destinaci.

Reklama

Rostoucí znečištění pobouřilo filipínského prezidenta, který nařídil ostrov uklidit. „Dokud budou z trubek proudit ho**a do moře, nedám vám příležitost se sem vrátit,“ ostře kritizoval Rodrigo Duterte zhoršující se ekologickou situaci na ostrově.

Článek

Na šest měsíců uzavřou Filipíny oblíbenou turistickou destinaci na ostrově Boracay. Důvodem je rostoucí znečištění. Podle mluvčího filipínského prezidenta Rodriga Duterteho bude ostrov turistům nepřístupný od 26. dubna. Informovala o tom CNN.

Již v únoru požadoval prezident Duterte, aby se filipínské úřady vypořádaly se znečištěním v okolí ostrova. Podle jeho slov se z Boracay, jehož pláže už několik let figurují na předních příčkách světových žebříčků oblíbených destinací, stala „žumpa”.

Ostrov Boracay navštíví ročně více než 1,5 milionu turistů. Výrazný nárůst počtu návštěvníků však v posledních letech přispěl také ke znečištění oblasti. Více než 80 procent domů a zařízení na ostrově podle průzkumů vypouští odpad přímo do moře. Právě tento fakt pobouřil také filipínského prezidenta.

Na ostrově Boracay žije zhruba 17 tisíc lidí, většina z nich pracuje právě v cestovním ruchu. Filipínské ministerstvo práce občanům přislíbilo, že v průběhu půlročního úklidu ostrova zajistí lidem dočasnou náhradní práci.

Reklama

Doporučované