Hlavní obsah

Film a architektura patří k sobě, říkají organizátoři festivalu o urbanismu a umění

Dramaturgové o programu letošních festivalů Den architektury a Film a architektura.Video: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

 

Reklama

Spolek Kruh se snaží přibližovat architekturu lidem. Pořádá Den architektury a také jeho sesterský festival Film a architektura. Dokumenty i celovečerní filmy promítne na patnácti místech po celé republice. Probíhá první říjnový týden.

Článek

Urbanismus, architektura a design, to jsou hlavní témata, která se organizátoři festivalu snaží ukázat širokému publiku pomocí filmového média. Letošní ročník se inspiruje především třiceti lety svobody. „Jsme přesvědčeni, že od roku 1989 už tu vznikla spousta zajímavé architektury, za kterou se můžeme ohlédnout,” říká dramaturg Dne festivalu Miroslav Pavel.

„Důležité je, že festival se neorientuje jenom na Prahu,” podtrhuje organizátorka Filmu a architektury Martina Freitagová. Filmy budou promítat v patnácti místech po celé republice, včetně Brna, Ostravy nebo Hradce Králové.

Vedle svobody je mezi hlavními tématy festivalu také výročí sto let Bauhausu. Tedy školy výtvarného umění, architektury a designu, která vznikla na začátku minulého století v Německu. „Zpřístupněn bude kupříkladu Skleněný palác na Praze 6 a jeho původní schodiště, atrium, ale i střecha s výhledem na Hrad, kde se původně nacházely sluneční lázně s barem,” doplňuje k programu Pavel.

Reklama

Doporučované