Hlavní obsah

Film Martina Šulíka s českými herci dostal ceny ve Varšavě

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový slovensko-český film Muž se zaječíma ušima režiséra Martina Šulíka, jehož distribuční premiéra je zatím odložena kvůli opatřením proti koronaviru, dostal dvě ceny na festivalu ve Varšavě.

Článek

Šulík získal cenu za nejlepší režii a film zároveň ocenila i ekumenická porota festivalu. Muž se zaječíma ušima byl v Polsku uveden na festivalu, který skončil v neděli, ve světové premiéře. ČTK o tom dnes za produkci informovala Jana Šafářová.

Snímek je desátým Šulíkovým celovečerním filmem, cenu si převzal na dálku, kdy byl s pódiem ve Varšavě přítomen telefonicky. Martin Šulík má za sebou třeba úspěšné filmy Tlumočník, Sluneční stát nebo Krajinka.

Do snímku Muž se zaječíma ušima obsadil mnoho slovenských a českých herců. Postava hlavního hrdiny, spisovatele Josefa, byla napsána přímo na tělo Miroslavu Krobotovi, režisérovi, který se ve zralém věku stal oceňovaným a oblíbeným hercem. V roli jeho nejlepšího přítele se představí Oldřich Kaiser. Manželku hlavního hrdiny ztvárnila Zuzana Kronerová, jeho přítelkyni Alexandra Borbély a spisovatelovu dceru si zahrála Táňa Pauhofová.

Za kamerou stál Šulíkův spolupracovník Martin Štrba a Šulík tradičně spolupracoval se svým spoluscenáristou Markem Leščákem. Tentokrát nabízí příběh o muži, který jednoho dne získá nečekanou schopnost - mimořádný sluch v podobě zaječích uší. Ta mu umožňuje slyšet nejen hlasy dalších lidí, ale především jejich myšlenky.

Střet cizích a vlastních představ o sobě samém otevře Josefovi oči. Když mu pak jeho mladá přítelkyně oznámí, že s ním čeká dítě, Josef ví, že je to jeho poslední šance, jak si uspořádat dosavadní život. Rozhodne se s ní oženit a narovnat rodinné vztahy. Muž se zaječíma ušima je tragikomedií o muži, kterému se život převrátí vzhůru nohama ze dne na den, ale i vyprávěním o představách člověka o životě a o tom, jak někdy mohou být mylné a zároveň smutné i komické.

Vznik a distribuci filmu finančně podpořil slovenský Audiovizuálny fond a český Statní fond kinematografie.

Reklama

Doporučované