Hlavní obsah

Film o Eltonu Johnovi je pro ruská kina cenzurován. Může chybět až 20 minut, aby byla ochráněna mládež

Rocketman bude v Rusku bez homosexuálních scén.Video: Petr Juna, AP, Reuters

 

Reklama

Snímek Rocketman se v Rusku bude promítat ve zkrácené verzi. Změna se týká zejména scén s homosexuální tematikou.

Článek

Distribuční společnost snímku Rocketman pro Rusko, Central Partnership, se rozhodla cenzurovat biografický film o Eltonu Johnovi. Ten by tak mohl přijít až o 20 minut stopáže. Proti kroku se ohradili tvůrci filmu i samotný hudebník. Podle nich jde o důkaz, „v jak rozděleném světě žijeme a jak se stále považuje za nepřijatelnou láska mezi dvěma lidmi“.

Vystřižené části jsou totiž zejména ty, které se týkají homosexuální tematiky. Podle ruských zákonů je zakázáno propagovat homosexualitu před mládeží, film však je v kategorii „mládeži nepřístupno“. Další změny se týkaly i záběrů, kde jsou užívány drogy.

Ministerstvo kultury se od zásahu do díla distancovalo, podle něj šlo o vlastní iniciativu distributora.

Právě Elton John v roce 2015 podpořil homosexuální menšiny v Rusku. Mimo jiné měl několik telefonátů s prezidentem Vladimirem Putinem, se kterým si chtěl promluvit o jeho „směšných“ názorech na práva komunity.

Rocketman není jediný snímek, který v Rusku narazil na problémy. Britsko-francouzské komediální drama z roku 2017 Ztratili jsme Stalina se v největší zemi světa nepromítalo vůbec. Stejný osud potkal i politickou komedii Interview nebo thriller Dítě číslo 44.

Reklama

Související témata:

Doporučované