Hlavní obsah

Film o útěku z Osvětimi přijde 14. října do kin

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Po účasti na několika festivalech vstoupí 14. října do distribuce celovečerní film režiséra Petra Bebjaka Zpráva o útěku dvou mladých židovských vězňů z Osvětimi.

Článek

Slovensko-česko-německý koprodukční snímek míří do kin a v rámci školních projekcí i za studenty. Ve spolupráci s Památníkem ticha a u příležitosti 80. výročí zahájení deportací Židů z českých zemí budou v několika kinech v republice také speciální projekce a debaty pro veřejnost. ČTK o tom za tvůrce informovala Martina Reková.

Režisér Peter Bebjak svým filmem vyzdvihuje hrdinský čin Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby, kteří se vydávají z koncentračního tábora přes hory a nepřátelské hlídky na cestu do rodné země, na území Československa. Jejich cílem však není jen útěk samotný, ale především sepsání a předání zprávy o osvětimském pekle. Nakonec tak jde o základní dokument holokaustu, kterým přesvědčili svět, aby uvěřil.

První veřejná projekce s diskusí bude 5. října v brněnském kině Art, režisér Bebjak se zúčastní 7. října projekce v pražském kině Pilotů, další hosté budou 8. října na promítání v kině Varšava v Liberci nebo 13. října v teplickém kině Květen. Akce připomenou i datum 16. října, kdy před 80 lety v roce 1941 opustil Prahu první tisícihlavý židovský transport směřující z nádraží Bubny do Lodže.

Zpráva, jíž o fungování koncentračního tábora oba uprchlí vězni sepsali, se v červnu 1944 dostala i do rukou W. Churchilla a F. D. Roosevelta, po válce byla využita v norimberském procesu. Podle odborníků šlo o jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie. S Rudolfem Vrbou, jedním z hlavních hrdinů příběhu Zprávy, byl v kontaktu i režisér Steven Spielberg, když připravoval slavný snímek Schindlerův seznam.

Po boku hlavních hereckých představitelů Noela Czuczora a Petra Ondrejičky ze Slovenska se v roli spoluvězně představí český herec Jan Nedbal, v menší roli se objeví Ondřej Malý.Ve filmu hrají i britský herec John Hannah, ale i Christoph Bach nebo Florian Panzner či Lars Rudolph z Německa a řada polských herců.

Reklama

Doporučované