Hlavní obsah

Film týdne: Černá skříňka nechá nahlédnout do zákulisí lidské mysli

Malá ochutnávka: Francouzský mysteriózní thriller Černá skříňka poběží v Televizi Seznam v pátek 18. ledna od 21:00.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Po automobilové nehodě upadne Arthur do kómatu. Když se probudí, musí čelit podivné záhadě. Co dělal na oné cestě blízko Cherbourgu? Jedna ze sester v nemocnici zapsala do sešitu několik nesrozumitelných vět, a tak se Arthur stává vyšetřovatelem vlastního života.

Článek

Amnézie. Právě ta je osou, kolem níž se francouzský mysteriózní thriller točí. Co o této poruše paměti víme?

Jde o jednu z mnoha druhů poruch paměti.

Škála poruch je velmi široká – od méně závažných až po ty, které zásadním způsobem omezují život nemocného.

Pokud jde o lehčí poruchy, jde třeba o hypomnézii, tedy „pouhé“ snížení paměťové výkonnosti vyvolané například únavou, toxiny nebo léky. Pak je tu vzpomínkový klam – stav, kdy má dotyčný za to, že se situace reálně stala, ačkoliv jde o výplod fantazie. Za pojmem paramnézie se skrývá zkreslení vzpomínky, přičemž jedinec má pocit, že jeho verze je ta správná, že se událost takto skutečně odehrála.

Protiklad těchto poruch je hypermnézie, kdy si jedinec pamatuje více, než je obvyklé. Ať už o jednom tématu, nebo celkově. Extrémním příkladem tohoto úkazu je Američanka Jill Priceová, která si pamatuje prakticky vše od svých čtrnácti let.

Pojmem amnézie se nejčastěji označuje ztráta paměti. Obvykle ji nedoprovází snížení inteligence a nemocní dál mají schopnosti a dovednosti, jimž se naučili před tím, než amnézii utrpěli.

Spouštěčem diagnózy může být stresová situace, kterou se mozek snaží vytěsnit, úraz hlavy, alkoholismus, vliv léku, ale také třeba epilepsie.

Porucha se může týkat jak krátkodobé, tak dlouhodobé paměti. Trpěl jí například Harrison Ford, který po pádu letadla, které sám pilotoval, „ztratil” pět dní.

Podobně dlouhý výpadek popisoval i Petr Čech po úrazu hlavy, který jej málem stál život. Až čtyři dny poté, co mu koleno soupeře zlomilo lebeční kost, si brankář vzpomněl, kdo je a čím se živí.

Na hřiště se však vrátil a svou kariéru plánuje ukončit až letos, dvanáct let od incidentu.

.

Typy amnézií

Existuje několik druhů ztráty paměti.

Nejzávažnější je trvalá amnézie, která je finální fází organického onemocnění centrální nervové soustavy. Jak již název napovídá, nelze ji vyléčit.

Do přechodné amnézie spadají různé poruchy vědomí – ať už dlouhodobé nebo krátkodobé.

Ostrůvkovitou amnézii pak alespoň někdy zažila velká část populace, zejména ve věku okolo dvaceti let. Jelikož do této definice spadá i zmatenost a obluzené vědomí, řadí se mezi amnézie i takzvané „okno” způsobené nadměrnou konzumací alkoholu.

Stejně tak patří mezi tyto poruchy i rané stadium Alzheimerovy choroby, kterou trpěl například bývalý americký prezident Ronald Reagan nebo herec Robin Williams.

Amnézie v kultuře

Vzhledem k možnostem, které tato porucha nabízí, se téma amnézie velmi často objevuje v kulturních dílech.

Využívali ho Franz Kafka nebo Samuel Beckett.

Rybička Dory v animáku Hledá se Nemo si není schopná vytvořit nové vzpomínky, stejně jako hrdinka filmu 50× a stále poprvé. Jason Bourne si nepamatuje nic o své minulosti, kterou se snaží zpětně zjistit. A ve filmu Věčný svit neposkvrněné mysli si naopak bývalí partneři nechají vymazat vzpomínky na toho druhého, aby se ušetřili porozchodové bolesti.

Jak se se zapomněním vypořádá hrdina thrilleru Černá skříňka Arthur, se dozvíte v pátek v devět hodin večer na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované