Hlavní obsah

Film ukazuje, jak téma stejnopohlavních manželských svazků rozděluje společnost

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Snímek Zákon lásky od režisérky Barbory Chalupové ukazuje, jak téma stejnopohlavních manželských svazků v Česku rozděluje společnost i politiky.

Článek

Spoludržitelka Ceny české filmové kritiky za snímek V síti se v časosběrném dokumentu zaměřuje zejména na dlouholetý boj iniciativy Jsme fér o přijetí zákona zajišťujícího manželství všem bez ohledu na jejich sexuální orientaci. Snímek vstoupí do kin 5. srpna.

„Dokument mapuje cestu zákona, která trvala tři a půl roku. Poslední klapka padla letos v dubnu,“ uvedla režisérka Chalupová.

Sněmovna letos 29. dubna dala v úvodním kole šanci uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry. Podpořila zároveň navrhované zvýšení ochrany manželství výhradně jako svazku muže a ženy ústavním zakotvením. Snahy o zamítnutí obou předloh už v prvním čtení dolní komora po čtyřhodinové diskusi odmítla. Je však téměř jisté, že zákonodárci nerozhodnou o předlohách do říjnových voleb.V hlavní roli je ve filmu Poslanecká sněmovna, v dalších pak názoroví protivníci - hnutí Jsme fér a Aliance pro rodinu.

Vypjatý boj odpůrců a příznivců manželství pro stejnopohlavní páry dokumentovala i skutečnost, že zástupci Aliance pro rodinu před dnešní novinářskou projekcí rozdávali tiskoviny s informacemi, které podle nich v propagačních materiálech filmu nejsou. Mimo jiné poukazují na to, že v dokumentu chybí pohled práv dětí na matku a otce, které jsou zakotveny v mezinárodní Úmluvě o právech dítěte. Dále zpochybňují výsledky využitých průzkumů veřejného mínění.

Podle tvůrců filmu „zákon lásky“ podporuje většina obyvatel České republiky. Dokument popisuje debaty napříč společností, které vedly ke sběru petičních podpisů, televizní půtky i diskuse na půdě Parlamentu směřující ke klíčovému hlasování. Upozorňuje, že trvalo 1052 dní, než zákon prošel prvním čtením ve Sněmovně. Diskuse se neustále dokola točí kolem formulace „manželství je trvalý svazek muže a ženy“, která by se změnila na „manželství je trvalý svazek dvou lidí“. S touto změnou souvisí zejména předpisy týkající se legislativních nároků a věcí souvisejících s manželstvím od matrik po adopce, pěstounství či osvojení dětí.

Zákon upravující soužití stejnopohlavních párů byl v Poslanecké sněmovně poprvé navržen v roce 1998, úspěšně se podařilo dovést legislativní úsilí do konce až v roce 2006, kdy byl přijat zákon o registrovaném partnerství. Návrh na uzákonění sňatků stejnopohlavních párů předložila v červnu roku 2018 skupina pěti desítek poslanců v čele s Radkou Maxovou (tehdy ANO), spolu s ní zákon předložili také například předseda hnutí STAN Vít Rakušan, Petr Dolínek (ČSSD), Jiří Dolejš (KSČM) či Dominik Feri (tehdy TOP 09). Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) novelu schválila, následně ale narazila v Poslanecké sněmovně.

Prostor ve snímku Zákon lásky dostali ti, kteří se o novelizaci zákona zasazují, stejně jako odpůrci. Do natáčených situací autoři dokumentu nezasahovali, všechny scény jsou podle nich autentické.

Reklama

Související témata:

Doporučované