Hlavní obsah

Filmaři vybrali špatně. Tajemný pan Darcy vypadal úplně jinak než Colin Firth, zjistili vědci

Tajemný pan Darcy z románu Jane Austenové vypadá jinak, než se dosud myslelo.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Britští akademici sestavili přesný portrét hrdiny slavného románu Jane Austenové Pýcha a předsudek.

Článek

Jak si asi spisovatelka Jane Austenová představovala hrdinu svého nejznámějšího románu Pýcha a předsudek? Psala ho před 220 lety a čtenářům dala velký prostor pro vlastní fantazii.

Na to, jak Fitzwilliam Darcy skutečně vypadal, dali teď odpověď britští profesoři moderní anglické historie a literatury.

A přišli s překvapivým závěrem.

John Sutherland a Amanda Vickeryová zvážili několik desítek různých rysů jednoho z nejpopulárnějších hrdinů romantické literatury, které Jane Austenová místy opatrně prozrazuje. Zároveň zvážili, jak v době romantismu britští muži vypadali nebo jak se oblékali.

„V románu Pýcha a předsudek najdeme jen útržky popisu postavy Fitzwilliama Darcyho. Je naším nejzáhadnějším a nejobdivovanějším hlavním mužským hrdinou všech dob. V tvorbě Jane Austenové je fantastické, že pan Darcy je jak dobový, tak nadčasový,“ popsal práci profesor Sutherland britskému deníku Guardian.

Pan Darcy podle vědců zřejmě nebyl snědý krasavec, jak se dosud myslelo. A v představách Austenové pravděpodobně ani nemohl jen tak kráčet v promočené bílé košili, jak tomu bylo ve známé scéně s Colinem Firthem v seriálové adaptaci BBC z roku 1995. Podobně jako ženy si totiž i tehdejší muži zakrývali svůj krk - složitě vázanou kravatou.

Skutečný pan Darcy je konečně odhalen - a podle britských akademiků nevypadá jako Colin Firth.

Na základě závěrů obou akademiků vytvořil obraz skutečného pana Darcyho britský portrétista Nick Hardcastle.

Fitzwilliam Darcy měl bledou pleť, dlouhý nos, protáhlé čelisti, špičatou bradu a úzké rty. Nosil světlé až šedavé delší vlasy, vzadu sepnuté. Jako muž z vyšší společnosti měl spadlá ramena, protože urostlí muži byli vzorem spíš dělníků než aristokratů. Pan Darcy měl ale svalnaté nohy – díky časté jízdě na koni.

Jane Austenová v románu mistrně zastírá fyzický popis mužského hrdiny, a tak dosud filmoví a televizní producenti vybírali jeho představitele jinak.

Tím nejznámějším je asi už zmíněný Colin Firth v adaptaci z roku 1995. A mimochodem - o několik let později dostal i roli pana Darcyho ve filmu Deník Bridget Jonesové, který byl právě románem Jane Austenové volně inspirován.

O vytvoření reálného obrazu pana Darcyho požádala dvojici akademiků britská stanice Drama Channel. Na svatého Valentýna tak uvede vysílání při příležitosti dvou set let od úmrtí Austenové.

Reklama

Související témata:
Pýcha

Doporučované