Hlavní obsah

Filmová škola v Uherském Hradišti nabídne program jen pro akreditované

Foto: Seznam Zprávy

Zlínský kraj.

Reklama

Letošní Letní filmová škola (LFŠ) v Uherském Hradišti nabídne kvůli epidemii koronaviru program jen pro akreditované návštěvníky.

Článek

„Nebudou se konat žádné akce, na které by měla volný přístup veřejnost,“ řekla po jednání organizátorů přehlídky s vedením města a hygieniky ředitelka LFŠ Radana Korená. Dosud se podle ní na letošní přehlídku akreditovalo 1500 lidí, loni bylo asi 5400 akreditovaných návštěvníků.

LFŠ se uskuteční od 7. do 12. srpna, původně byla naplánovaná na přelom července a srpna, kvůli pandemii koronaviru ji organizátoři přesunuli na pozdější termín a zkrátili. Diváky čekají kvůli koronaviru přísnější hygienická a bezpečnostní opatření.

Pro veřejnost se tak například neuskuteční akce na náměstí, kde se konaly koncerty či projekce letního kina. Filmový program bude jen v kinech či v jiných promítacích místech, také doprovodný program bude v místech, která budou ohraničená a budou na něj vpuštěni jen lidé s akreditací. Letos proto také přibude nový druh akreditace na doprovodný program.

Pořadatelé rovněž například změní rozmístění stanů, ve kterých se koná program, aby byly dále od sebe. „Museli jsme rozvolnit i filmový program, bude potřeba sály po každé projekci dezinfikovat,“ uvedla Korená.

Pořadatelé připravili plán opatření, dnes jej předložili hygienikům, kteří jej posoudí a ve čtvrtek by měli sdělit své případné připomínky. Podle Korené se budou respektovat veškerá platná opatření, lidé v Česku nyní musí opět nosit roušky na vnitřních hromadných akcích, kde je víc než 100 lidí, na vnitřních akcích může být do 500 lidí. Největší kapacita v jednom sále na LFŠ je podle Korené 400 míst, proto nebude problém dodržet všechna nařízení. Pořadatelé budou ještě aktualizovat program a upraví webové stránky, je pravděpodobné, že přijede i méně hostů.

Pořádat letošní přehlídku je podle Korené mnohem náročnější než v minulých letech, zejména kvůli měnícím se podmínkám, také po finanční stránce. „Cítíme, že je důležité, abychom i dalším organizátorům ukázali a podpořili je v tom, že organizovat akce a dělat cokoliv pro lidi smysl má. Potřebujeme žít, nemůžeme žít solitérně, potřebujeme se naučit, jak to teď s covidem udělat,“ uvedla Korená.

Ředitelka krajské hygienické stanice Eva Sedláčková uvedla, že z epidemiologického hlediska je Zlínský kraj na relativně dobré úrovni, je zde jen jedno ohnisko nákazy, a to ve Vlčnově na Uherskohradišťsku. Podle Sedláčkové tam od pátku přibyly dva nové případy nákazy a situace se tam zřejmě uklidňuje. Na Uherskohradišťsku je podle dnešních informací krajské hygienické stanice od začátku epidemie 200 případů nákazy koronavirem, z toho 141 lidí se již vyléčilo.

Minulý týden organizátoři rozhodli o tom, že v Uherském Hradišti se v září neuskuteční Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, které každoročně navštěvují tisíce lidí.

Korená již dříve uvedla, že LFŠ je akcí jiného typu, při které se nebude shromažďovat velké množství lidí na jednom místě.

Reklama

Doporučované