Hlavní obsah

Filmový Jan Palach ukáže na plátně svůj poslední půlrok života

Režisér Robert Sedláček točí film o Janu Palachovi (video: ČTK).

 

Reklama

Scénář filmu Roberta Sedláčka napsala prozaička a někdejší mluvčí Charty 77 Eva Kantůrková.

Článek

Filmový štáb režiséra Roberta Sedláčka začal v sobotu ráno natáčet scény zachycující 21. srpen 1968 očima Jana Palacha.

Sedláčkův celovečerní hraný film Jan Palach bude mít premiéru příští rok, a to přesně v den, kdy od vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa uplyne půl století. Natáčení začalo scénou, v níž Palach prochází kolem studentů shromážděných před Rudolfinem.

Snímek se má soustředit hlavně na vnitřní proměnu studenta, který se v lednu 1969 na protest proti letargii společnosti po srpnové okupaci upálil. Scénář napsala prozaička a někdejší mluvčí Charty 77 Eva Kantůrková.

Palacha zachytil před čtyřmi lety seriál Hořící keř světoznámé polské režisérky Agnieszky Hollandové. Třídílná série, kterou chválila kritika i diváci, začíná Palachovým sebeupálením.

Přípravy na náměstí pojmenovaném po Palachovi, který tu studoval na filozofické fakultě, začaly již v noci na sobotu. Zázemí pro filmaře vyrostlo ještě za tmy. Na místě bylo připraveno 250 členů komparzu. 

Část náměstí Jana Palacha byla kvůli natáčení uzavřena. Na ulici byly k vidění dobové tramvaje i staré automobily a za Rudolfinem byly připraveny tanky. „Máme je zapůjčené od soukromníků a pomohla nám i armáda, za což jsme moc vděční,“ řekl ČTK na místě člen produkčního týmu.

Reklama

Doporučované