Hlavní obsah

Filmový pátek na Televizi Seznam: Zkrocená hora připomene těžké časy LGBT komunity v USA

Zkrocená hora v pátek ve 20:00 na Televizi Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Televize Seznam uvede v pátek ve 21:00 americko-kanadské romantické drama Zkrocená hora. Heath Ledger a Jake Gyllenhaal v hlavních rolích se setkají v létě roku 1963. Zprvu nevinné přátelství přeroste v hlubokou lásku. Příběh vypráví o dvaceti letech zakázané lásky uprostřed rozlehlých prérií na západě Ameriky.

Článek

Právě v 60. letech začala homosexualita poprvé rezonovat jako téma týkající se celé veřejnosti. Zásadní události se odehrály v New Yorku a sled násilných akcí a střetů s policií je nyní známý jako Stonewallské nepokoje. Život hlavních hrdinů filmu nijak neovlivnily, ale pro miliony jim podobných lidí se právě na konci 60. let začaly věci otáčet k lepšímu. Po newyorských nepokojích v 60. letech se rychle začala formovat první hnutí bojující za práva homosexuálů a LGBT komunity.

Jak se nepokoje odehrály, jaká nálada panovala ve společnosti, co se změnilo a co bylo na začátku cesty k dnešní toleranci?

Sami sebou v ilegalitě

Po druhé světové válce se v newyorských čtvrtích Greenwich Village a Harlem zformovala velká LGBT komunita. Šlo o lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby. Bylo to jediné místo, kde tito lidé mohli alespoň v noci žít otevřený život bez skrývání. I tak se pohybovali v ilegalitě a společností byli vnímáni jako zločinci.

Homosexualita jako mentální porucha

V roce 1952 Americká psychiatrická asociace zařadila homosexualitu mezi mentální poruchy. Na seznamu byla až do roku 1973. V 50. a 60. letech byla homosexualita (a jiné sexuální „odchylky”) nezákonná. FBI si vedla seznamy známých homosexuálů, jejich přátel i oblíbených podniků. Jejich fotky byly dokonce zveřejňovány v novinách.

Kampaň na vyčištění New Yorku od gay barů

V rámci příprav na newyorské Expo 1964 starosta města Robert F. Wagner rozběhl velkou kampaň na vyčištění New Yorku od gay barů. Město sebralo licence na alkohol všem gay barům, čímž je posunulo do ilegality. Policisté údajně používali k odhalení i převleky. Pokud muž od agenta přijal pozvání na drink, policista ho zatkl za nemravné návrhy.

Stonewall

Největším symbolem 60. let a nelegálních barů v Greenwich Village byl Stonewall Inn, oblíbený hlavně pro velké taneční show, kterých se mohl účastnit každý. Bar bez licence na alkohol Stonewall provozovala ilegálně rodina Genovese. Ta nejen každý týden při raziích uplácela policii, ale vydírala i své vlastní hosty; hlavně vysoce postavené muže z Wall Street, kterým by odhalení zničilo nejen kariéru, ale i veřejný život.

Nepokoje 28. června 1969

Zlomovým dnem pro Stonewall, ale i celou komunitu byla sobota 28. června 1969. V půl druhé ráno proběhla neočekávaná razie, o níž vlastníci baru ani hosté neměli tušení. Zadržení se však začali vzpouzet, propuštění zůstávali postávat okolo a neměli se k odchodu. Když se zpožděním konečně přijela auta pro odvoz zadržených a policisté je začali nakládat, někdo z davu postávajících okolo zakřičel „Gay power“. Z davu se začala ozývat další hesla jako „We Shall Overcome“. Následoval otevřený střet s policií. Pro bar Stonewall byly události 28. června začátkem konce, pro LGBT komunitu zas naopak první krok k životu mimo ilegalitu.

Pride průvody

Přesně rok po Stonewallských nepokojích se uskutečnily první LGBT Pride průvody neboli pochody za práva LGBT komunity. Průvody se staly každoroční událostí po celém světě. Uskutečňují se v období konce června na památku Stonewallských nepokojů, které se staly prvotním impulsem k boji za práva LGBT lidí. Český Prague Pride se koná každoročně od roku 2008. Příští rok se v New Yorku uskuteční průvod k padesátému výročí od nepokojů, měl by být největším svátkem LGBT hrdosti v historii.

Práva homosexuálů v americké ústavě

Rozhodnutím z roku 2003 postavil nejvyšší soud USA stejnopohlavní sexuální aktivitu na stejnou úroveň, jako je sexuální aktivita mezi ženou a mužem. V roce 2015 rozhodl nejvyšší soud USA, že bránit stejnopohlavním párům v uzavírání manželství je protiústavní. Tím zpřístupnil homosexuálním párům možnost uzavírat manželství na celém území Spojených států amerických.

Hlavní hrdinové filmu Zkrocená hora se žádných práv ani tolerance nedožili, svou lásku museli ze strachu před veřejností skrývat. Jejich příběh můžete sledovat v pátek ve 21:00 na Televizi Seznam.

Reklama

Doporučované