Hlavní obsah

Filmový pátek nabídne Jasmíniny slzy režiséra Allena. Věděli jste o Woodym těchto 7 věcí?

Pozvánka k filmovému pátku na Televizi Seznam: Snímek Woodyho Allena Jasmíniny slzy. Od 21:00.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jasmíniny slzy, film o tom, jak se nevyplácí zavírat oči před realitou, uvede Televize Seznam v pátek 21. prosince od 21:00.

Článek

Jasmine (Cate Blanchett) je elegantní, okouzlující a zhýčkaná dáma, která má vše, nač si vzpomene. Její zdánlivě idylické manželství s bohatým podnikatelem Halem (Alec Baldwin) i bezstarostný život se v jediný okamžik rozpadnou na kousky. Zatímco se i ona sama rozpadá a utápí v koktejlu z antidepresiv a alkoholu, zoufale se snaží zachovat zdání, že je všechno v pořádku.

Tak zní stručný obsah komediálního dramatu Jasmíniny slzy, jehož režii i scénář měl na starosti Woody Allen.

Že je to slavný filmový režisér, scenárista, spisovatel a dramatik, není nic nového, ale znáte jeho pravé jméno? A víte, jak začínala jeho umělecká kariéra? Připravili jsme pro vás sedm zajímavostí o tomto klasikovi filmových pláten.

1. Seznamte se: Allen Stewart Konigsberg

Allen Stewart Konigsberg – tak zní původní jméno Woodyho Allena. Změnit si ho nechal v sedmnácti letech na Heywood Allen, které zkracoval na „Woody”. Příjmení Konigsberg totiž přišlo tehdy začínajícímu stand-up komikovi moc vážné a pro toto povolání nevhodné.

Samotné příjmení je německého původu: Woodyho prarodiče do USA uprchli za války z Rakouska a Ruska kvůli svému židovskému vyznání. Mladý Allen se doma kromě angličtiny naučil hebrejsky, jidiš a německy.

2. Chudí umělci jsou pověra

Budoucí hvězda filmového plátna i psaného umění se narodila 1. prosince 1935. Woody však neměl cestu ke slávě nijak snadnou a všeho, čeho dosáhl, se domohl sám. Rodiče spolu nevycházeli dobře a zvlášť na matku nevzpomínal Allen vždy úplně v dobrém. Aby si trochu přivydělal, psal krátké vtipy pro Davida O. Albera, který je pak dále prodával novinářům a o zisk se s jejich původním autorem dělil. Díky tomu Woody již v průběhu svých středoškolských studií vydělával více než oba jeho rodiče dohromady.

3. Umění pobavit

Zmíněné vtipy psal Allen od svých patnácti let a v sedmnácti se i díky jejich oblibě rozhodl stát stand-up komikem. Jeho výkony měly často velmi rozporuplné ohlasy od publika. Mimo jiné proto, že se nevyžíval v extravagantním oblečení, jeho projev byl umírněný a podobal se spíše konverzaci. Další fakt, který byl tehdy začínajícímu umělci vytýkán, byla minimální improvizace. Přes to všechno však jeho popularita rostla a jeho jméno se postupně začalo stávat značkou a zárukou úspěchu.

Nezapomeňte v pátek ve 21:00 přepnout na TV Seznam.

4. Co si člověk neudělá sám...

Woody Allen svůj první scénář napsal pro Charlese K. Feldmana. Šlo o film Co je nového, kočičko? z roku 1965, ve kterém si i sám zahrál. Z výsledku však nebyl nadšený, proto se rozhodl všechny své další scénáře režírovat sám. I díky tomu se tak může chlubit 24 nominacemi na filmovou cenu Oskar. Tu dokonce čtyřikrát vyhrál. Tři zlaté sošky má za scénář, jednu pak za režii.

5. Muž mnoha talentů

Kromě filmových úspěchů se Allenovi daří i v jiných odvětvích. Napsal mnoho zábavných povídek, které později vyšly i v knižních verzích. V těch se drží svého nezaměnitelného humoru hraničícího s absurditou, parodování sociálních témat a vytříbeného jazyka. Také hraje na klarinet v New Orleans Jazz Band. Právě slavným klarinetistou Woodym Hermanem se nechal inspirovat při změně jména.

6. Vztah s dcerami

V srpnu 1992 čelil režisér poprvé obvinění ze sexuálního obtěžování. To proti němu vznesla jeho adoptivní dcera Dylan Farrow. Podle ní ji otčím v sedmi letech zneužíval. Stejně tak měl mít poměr i se svou druhou adoptivní dcerou Soon-Yi Previn, kterou si dokonce v roce 1997 vzal za ženu.

Dylan svá obvinění vznáší opakovaně, Woody Allen však dlouhodobě tvrdí, že jde o pomstu jeho bývalé manželky Mii Farrow. Ta měla dceru navést k tomu, aby věřila, že se k ní nevlastní otec skutečně nechoval správně.

7. Inspirace vlastním životem

V dílech Woodyho Allena často můžeme pozorovat příběhy nápadně se podobající tomu, co jejich autor ve skutečnosti prožil.

Typickou ukázkou je Oscary oceněný film Annie Hallová, v němž se hlavní mužská postava Alvy Singer až nápadně slavnému komikovi podobá.

Ve své povídce Chůva nad zlato se zase opatrovnice dětí bohatého manželského páru rozhodne zbohatnout na příbězích, které v domácnosti zažívá. Chůva dětí Woodyho Allena v roce 1992 vypovídala u soudu, že viděla, jak obtěžuje již zmíněnou Dylan Farrowovou, čímž začal dodnes nevyřešený kolotoč obvinění proti Allenovi.

Ve filmu Jasmíniny slzy se hlavní hrdinka Jasmine (Cate Blanchett) musí popasovat s realitou mimo luxus, ve kterém žila do té doby. Jestli jde o paralelu na autorův život, nebo další z jeho sociálních kritik, můžete posoudit sami v pátek večer na Televizi Seznam od 21:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované