Hlavní obsah

Filmový pátek nabídne klasiku podle Dickensovy předlohy Nadějné vyhlídky

Nadějné vyhlídky uvidíte v Televizi Seznam v pátek od 21:00.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jelikož na Televizi Seznam můžete 14. 12. sledovat film Nadějné vyhlídky natočený na motivy stejnojmenného Dickensova románu, připravili jsme pro vás několik zajímavostí, které se viktoriánského autora týkají.

Článek

Charles Dickens je právem považovaný za jednoho z největších romanopisců 19. století. Dickens byl sice také novinář a sociální kritik, přesto však jeho jméno má mnoho lidí spojené s obdobím svátků okolo Vánoc. Jeho nejznámější díla totiž buď sama mají vánoční tematiku, nebo svým příběhem duch tohoto období připomínají.

1. Britský sen

Charles Dickens se narodil do chudé rodiny. Otce dokonce zavřeli do vězení pro dlužníky, a tak si budoucí spisovatel musel již od svých deseti let vydělávat na živobytí sám. Začínal v továrně na boty, ale naučil se těsnopis, tak se přesunul na pozici písaře. Když mu bylo dvacet, začal pracovat pro deník Morning Chronicle a již o rok později si začal dělat jméno v literárním světě, zatím však pod pseudonymem Boz.

2. Jak poznat Dickense

V dílech tohoto autora se často mísí humor a vtip s tragickými osudy postav. Pochmurná atmosféra londýnských ulic s propracovanými dějovými linkami a skvělými zápletkami. Do detailu vyšperkované osobnosti postav, policejní až kriminální náměty s vědním přesahem. V hlavní roli mladá a chudá postava. Pokud dílo splňuje tyto parametry, obvykle se jedná o nějaký kus z Dickensovy tvorby.

Nadějné vyhlídky.

3. Nejlepší příběhy píše život sám

Dickens znal prostředí chudiny z dob viktoriánské Anglie velmi dobře, sám v něm totiž vyrůstal. Častým prvkem jeho příběhů je tedy kritika sociologických poměrů tehdejší doby, kdy hrdina, obvykle ještě dítě, se musí s nepřízní osudu vyrovnávat, jak jen sám umí a je sám proti všem nástrahám okolního světa. Pravděpodobně nejznámějším dílem s touto tematikou je Oliver Twist. Stejnojmenná ústřední postava knihy vyrůstá v chudobinci a i po jeho opuštění se protlouká životem plným nespravedlností a pletich.

4. Náhled do života za velkou louží

Dickens se velmi rychle vypracoval ve hvězdu svého oboru a definitivně se zapsal do povědomí čtenářů svou knihou Kronika Pickwickova klubu. Tu vydal ve svých pětadvaceti letech, a ačkoliv ji psal na zakázku, sklidila ohromný úspěch. Díky ohlasu na svá díla si tak mohl dříve chudý chlapec dovolit výlet do Spojených států. Tam v roce 1842 předčítal svá díla a sbíral poznatky o tamějších poměrech. Po návratu pak svá zjištění sepsal v knize Americké poznámky. V té sice obdivuje americkou demokracii, ale zároveň velmi přesně popisuje problematiku života ve Státech před vypuknutím občanské války. Po své druhé cestě za oceán se však u Dickense začaly projevovat první příznaky mrtvice, na kterou v roce 1970 nakonec zemřel.

5. The man who invented Christmas

V překladu „muž, který vymyslel Vánoce”. Jedna z přezdívek Charlese Dickense a také název filmu o spisovatelově životě. Dokazuje to, jak obrovský vliv tento autor měl na vnímání ducha svátků nejen ve Velké Británii. Ačkoliv scény z jeho děl nejsou moc optimistické, konec díla bývá zpravidla nadějnější a díky propracovanosti postav si divák projde celou škálou emocí od smutku a melancholie až po zadostiučinění a klidnou spokojenost. I to je jeden z důvodů, proč vždy v okolí vánočních svátků ožívají Dickensova díla, jako je například Vánoční koleda nebo Nadějné vyhlídky.

6. Toto není Harry Potter

Režisér filmu Mike Newell je české veřejnosti již delší dobu známý díky filmům, jako jsou Čtyři svatby a jeden pohřeb, Princ z Persie: Písky času nebo Harry Potter a ohnivý pohár. Právě při natáčení posledního se zřejmě inspiroval výběrem herců, protože do Nadějných vyhlídek obsadil hned pět herců ze série příběhů o mladém čaroději. Setkáme se tak opět se jmény, jako jsou Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid), Ralph Fiennes (Voldemort), Helena Bonham Carter (Belatrix Lestrange), Jessie Cave (Levandule Brownová) nebo Helena Barlow (Rose Weasley, nejstarší dcera Rona a Hermiony). Koho tyto postavy hrály a jak se jim role ve vánočním romantickém dramatu povedla, zjistíte v pátek 14. 12. ve 21 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované