Hlavní obsah

Filmový pátek: Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. A stihl potkat řadu osobností

Premiéra švédské dobrodružné komedie Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel na TV Seznam: Už tento pátek od 21:00.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V pátek 4. ledna uvede Televize Seznam film Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel natočený podle románu švédského novináře Jonase Jonassona. Tušíte, kdo jsou osobnosti, které hlavní hrdina Allan Karlsson za svůj život potkal?

Článek

Když se Allan Karlsson probudí v den svých stých narozenin, ví, že už ho čeká jen nudná oslava v domově důchodců. On se ale rozhodne, že to ještě nezabalí. Vyskočí z okna a vydá se na své poslední dobrodružství, které je stejně neuvěřitelné jako celý jeho život. Allan se totiž v mládí setkal s několika významnými osobnostmi 20. století.

Tak si je pojďme představit.

1. Harry S. Truman – malý muž z Missouri

Harry Truman byl prezidentem Spojených států v nelehké době. Během jeho vlády byla svržena bomba na Hirošimu a začala studená válka. Truman na ni reagoval doktrínou, kde představil nesouhlasný postoj USA k rozpínání komunismu. Později předložil návrh na vytvoření NATO, které by v případě sovětských útoků poskytlo evropským státům pomoc.

Ze začátku mu lidé nedůvěřovali, neměl ani vysokou školu a do třinácti let pracoval na farmě. Novináři ho nazývali „malý muž z Missouri”, ale přesto se mu povedlo vybudovat si respekt.

„Moje zásadní životní rozhodování spočívalo v tom, jestli se mám stát pianistou v bordelu, nebo politikem. Po pravdě řečeno – není mezi tím žádný rozdíl,“ zní jeho slavný výrok.

2. Robert Oppenheimer – otec atomové bomby

Americký fyzik Robert Oppenheimer dostal ve 40. letech 20. století na starosti přísně tajný projekt Manhattan. Vedl skupinu nejlepších vědců, kteří se v laboratoři v Novém Mexiku snažili sestavit první jadernou zbraň. Když provedli první úspěšný testovací výbuch, Oppenheimer odcitoval část Bhagavadgíty: „Když zář tisíců sluncí vybuchne na obloze, bude to jak nádhera toho nejmocnějšího... Stávám se smrtí, ničitelem světů.“

V roce 1945 pak bomby, které sestavili, zdevastovaly dvě japonská města, Hirošimu a Nagasaki. Oppenheimer si uvědomil nebezpečí jejich ničivé síly a až do konce života se zasazoval o mezinárodní kontrolu a regulaci jaderných zbraní. Přezdívky „otec atomové bomby” se už ale nezbavil.

Co vás čeká tento pátek v Seznam TV?

3. Generál Franco – Vůdce Španělska z Boží milosti

Už ve 33 letech se Francisco Franco stal nejmladším generálem španělské armády. Když se pak v roce 1936 postavil do čela vojenského povstání proti republice a vládě Lidové fronty, nastalo jedno z nejčernějších období španělských dějin. Krvavou občanskou válku, která si vyžádala přes půl milionu obětí, Franco vyhrál a ve Španělsku zavládla diktatura. Byla obnovena monarchie a Francův rod získal dědičný titul. Na své straně měl katolickou církev, a to se projevilo v některých zákonech – neexistovaly rozvody a všechny páry musely být oddány jen v kostelech. Ženy měly ve společnosti podřadné postavení, menší národy byly utlačovány a homosexualita se trestala. Po vypuknutí druhé světové války se Franco rozhodl vyhlásit neutralitu své země, přestože mu během občanské války pomáhaly fašistická Itálie a nacistické Německo. Díky tomu a díky ekonomickému rozkvětu v 60. letech 19. století má v zemi dodnes příznivce.

4. Stalin – ocelový hrůzovládce

Josif Vissarionovič Džugašvili, tyran a obávaný vůdce, se zapsal do historie pod přezdívkou Stalin (=ocelový). Dokonce i Lenin varoval stranu před jeho hrubostí a nepřál si, aby se Stalin stal jeho nástupcem. Bolševický revolucionář se přesto dostal k moci a během deseti let po svém nástupu zlikvidoval většinu svých spolupracovníků. Budoval říši a armádu s cílem rozšířit komunistické revoluce do celého světa. Má na svědomí násilné kolektivizace zemědělství, vykonstruované procesy, kruté gulagy, hladomory a na 20 milionů životů. Díky propagandě se mu povedlo vytvořit silný kult své osobnosti. U příležitosti jeho narozenin se pořádaly výstavy darů, pojmenovávaly se po něm ulice, náměstí, stavěli mu gigantické sochy a i dnes je některými Rusy oslavován. V roce 2008 se umístil v anketě Největší Rus na třetím místě.

5. Ronald Reagan – herec, prezident

Kluk z chudé rodiny, venkovan, plavčík, sportovní komentátor, hollywoodská hvězda a prezident. Reagan si splnil svůj americký sen. Neznámému republikánovi z počátku nedávali velké šance, ale brzo si všechny získal svými projevy, výřečností a smyslem pro humor.

„Do historie chci vstoupit jako prezident, který vrátil Američanům víru v sebe samé,“ řekl krátce po nástupu do Bílého domu. Komunikoval s veřejností, vysvětloval svá rozhodnutí, osobně odpovídal na dopisy a i díky tomu dosáhl na začátku druhého prezidentského období popularity 66 procent. Číslo, o kterém si jeho předchůdci mohli nechat jen zdát. Pokles přišel po aféře Irangate, kdy se zjistilo, že vláda tajně posílala zbraně do Íránu, aby propustili americké rukojmí. Reagan podepsal spolu s Michailem Gorbačovem smlouvu o likvidaci sovětských a amerických raket a zasadil se o rozpad Sovětského svazu. Nezajímal se o životní prostředí a věřil, že ekologická opatření jen brzdí ekonomiku. Za jeho vlády díky „Reaganomice” klesla nezaměstnanost a inflace, ale zdvojnásobil se státní dluh. Zemřel v roce 2004 na Alzheimerovu nemoc.

Pokud vás zajímá, jak všem těmto osobnostem světových dějin zasáhl Allan do života, sledujte jeho příběh v pátek od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované