Hlavní obsah

Filmový silvestr na Seznamu? Se superhrdiny bez superschopností

31. prosince ve 20:00 se můžete na Televizi Seznam těšit na žánrovou specialitu Kick-Ass, ve které režisér Matthew Vaughn (X-Men, Kingsman) představuje komiksové superhrdiny bez superschopností.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kick-Ass je filmem, který si z klasických superhrdinských archetypů rovnou dělá legraci. Sám hlavní hrdina vlastně ani nemá důvod stát se superhrdinou. Připravili jsme pro vás pět zajímavostí, které jste o filmu určitě nevěděli.

Článek

1. Kick-Ass je parodie skrz naskrz

Tato černá superhrdinská komedie není pouze zábavnou večerní podívanou. Je to hlavně komiksový nářez od tvůrců, kteří jsou jeho skutečnými fanoušky. Můžete v něm tak najít odkazy na filmy se Spider-Manem od Sama Raimiho, staré klasiky jako původní Superman nebo Batman Tima Burtona. To se týká chytrých střihů, trefné hudby, která svou inspiraci čerpá například z posledních dvou zmíněných filmů chvílemi opravdu hodně, nebo různých superhrdinských motivů.

Většina postav tohoto žánru projde během svého zrodu nějakou těžkou ztrátou. Spider-Man přijde o strýce Bena, Batman o své rodiče a Superman ztratí svého adoptivního otce.

Kick-Assova ztráta a celý jeho zrod jsou hned ze začátku pojaté jako vtip. Násilí, kterého je film plný, je chvílemi dokonce groteskní. Je to až špetka realismu, která mu dá skutečný důvod začít bojovat proti zločinu – až temně realistický motiv lhostejnosti lidí.

2. Film provázely kontroverze... kvůli sprostým slovům

Žádná velká studia nechtěla film produkovat a režisér Matthew Vaughn odmítal ustoupit od násilných prvků filmu, které jsou chvílemi až tarantinovsky brutální.

Další výrazná věc? Ostrý slovník jedenáctileté Hit-Girl, který rozhořčil hned několik rodičovských spolků.

Britský filmový kritik Christopher Tookey zase film označil za zločin vůči kinematografii a napsal, že postava Hit-Girl je ve filmu přehnaně svůdná a násilí je perverzní a sexualizované. Snesla se na něj vlna kritika převážně od tvůrců filmu, kteří nechápali, kde vidí v jedenáctileté dívce svůdnost. Tookeyho výtky se týkaly například toho, že Hit-Girl v jedné scéně nosí školní úbor, přičemž fanoušci vesměs reagovali tím, že pro jedenáctileté dívky je normální nosit školní oblečení. Britský kritik se pak nechal slyšet, že se kvůli své kritice stal terčem kyberšikany.

3. Chloë Grace Moretz bylo v době natáčení 13 let

Pro třináctiletou Chloë byl Kick-Ass prvním velkým filmem. Později si zahrála například v rebootu klasiky Stephena Kinga Carrie. Když Kick-Ass natáčela, měla prý s některými sprostými slovy problém, protože na ně nebyla zvyklá. Filmu celou dobu říkala Kick-Butt a v reakci na kritiku vulgarit řekla, že by za taková slova dostala doma zaracha. Christopher Mintz-Plasse, který ve filmu hraje Chrise D'Amica, byl překvapený, že lidem vadí sprostá slova Hit-Girl, ale nevadí, že během filmu zabije desítky padouchů.

4. Kick-Ass je film podle komiksu o komiksových hrdinech

Autorem předlohy filmu je Mark Millar, který zároveň napsal i několik komiksů, ze kterých si film utahuje, například díly Supermana, Justice League nebo Spider-Mana.

Předloha je ještě o poznání brutálnější a troufalejší než filmová verze. V Millarově komiksu se například ukáže, že Big Daddy (ve filmu ho hraje Nicolas Cage) se dal na krvavou dráhu „superhrdiny”, protože nechtěl mít nudný život. Proto se inspiroval právě v komiksech, které četl. Ty hrají ale velkou roli i ve filmu. Hlavní postavy jsou inspirovány komiksovými postavami, jejichž příběhy ve filmu samy čtou a povídají si o nich.

5. Skuteční „superhrdinové“ inspirovaní komiksy

Na začátku filmu padne otázka, proč se nikdo nepokusil stát superhrdinou v našem světě.

Že se o to nikdo nepokusil, však není tak docela pravda. Ve skutečnosti totiž existují lidé, kteří se doopravdy převlékají do kostýmů superhrdinů, chodí po ulicích a „bojují proti zločinu”. Říkají si například Kapitán Austrálie, který sám tvrdí, že jen jeho přítomnost snižuje kriminalitu. Jednou prý zabránil znásilnění. Po ulicích San Diega v Kalifornii zase chodí Mr. Extreme ozbrojený pepřovým sprejem a paralyzérem. Ten dokonce za svoji „kariéru” pomohl zatknout několik lidí. Nejslavnějším „superhrdinou” je ale Phoenix Jones ze Seattlu (vlastním jménem Benjamin Fodor), který je nejen profesionálním MMA zápasníkem, ale dokonce nosí neprůstřelnou vestu a černo-žlutou zbroj. Sám byl ale v roce 2011 zatčen za napadení tancující skupinky pepřovým sprejem – myslel totiž, že se tanečníci perou.

O tom, že život superhrdiny bez schopností není jednoduchý, se můžete přesvědčit na silvestra, tedy v pondělí 31. prosince, ve 20:00 na Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované