Hlavní obsah

Filmy do kinosálů, ne na streamy. Slavná herečka žaluje filmového giganta

Foto: Profimedia.cz

Herečka Scarlett Johanssonová v novém filmu Black Widow.

Reklama

Kino versus stream. Do ostré bitvy filmového byznysu se zapojila americká hvězda Scarlett Johanssonová. Jde o hodně.

Článek

Hlavní představitelka nového filmu Black Widow (Černá vdova) zažalovala společnost Walt Disney za to, že snímek streamoval souběžně s uvedením filmu v kinech. Podle Scarlett Johanssonové tak firma porušila smluvní podmínky, které si s herečkou vytyčila.

Studio Marvel, z jejichž dílny nový film pochází a který spadá pod společnost Walt Disney, totiž hollywoodské herečce slíbilo přednostní uvedení do kinosálů. Podle tradičních pravidel musí uplynout nějaká doba, než se novinka nabídne streamovacímu kanálu na internetové platformě, v tomto případě Disney+. To se u filmu Black Widow nestalo a streamovat se začalo souběžně s premiérou v kině.

Johanssonová tak argumentuje, že přišla o výdělek. Podle BBC film za první víkend v kinech vydělal asi 218 milionů dolarů (zhruba 4,6 miliardy korun). Tím se stal kasovně nejúspěšnějším filmem v rámci pandemie. Nicméně po prvních dnech začaly výdělky z kinosálů prudce klesat, a to až o 67 procent.

„Společnost Disney plně dodržela smlouvu s paní Johanssonovou a navíc uvedení filmu Black Widow na Disney+ s prémiovým přístupem významně zvýšilo její šanci získat další odměnu nad rámec 20 milionů dolarů, které už dostala,“ odmítla společnost Walt Disney hereččinu žalobu, kterou označila za neopodstatněnou.

Scarlet Johanssonová ale podle zdrojů z jejího okolí přijde kvůli brzkému umístění filmu na streamovací platformu až o 50 milionů dolarů (tedy asi miliardu korun). Herečka totiž dostává určité procento z výdělku, který je z kinosálů vyšší než z poplatků za stream.

Herečka podepsala smlouvu se společností v roce 2019, od té doby se filmový průmysl, především tedy uvádění nových filmů, zásadně změnil kvůli pandemii koronaviru. Uzavírka kinosálů znamenala boom ve streamování. Přestože se kina po světě nyní opět otevírají, filmové společnosti si drží pozice i na internetu.

Se změnami v kontraktech s herci a herečkami kvůli pandemii covidu-19 se potýkají i další hollywoodská studia. Společnost Warner Bros oznámila, že v roce 2021 budou všechny filmy uváděny tzv. hybridní formou – tedy v kinech i na platformách.

Na to si stěžoval režisér Denis Villeneuve, který u Warner Bros letos uvádí velmi očekávaný velkofilm Duna. „Vznik filmu stojí na spolupráci, tkví ve vzájemné důvěře a týmové práci. Warner Bros ukázal, že už do stejného týmu nepatří,“ napsal v komentáři pro filmový magazín Variety slavný režisér.

Ke kritice se přidal i další známý režisér Christopher Nolan: „Největší filmaři tohoto průmyslu i herecké hvězdy šli jeden večer spát s tím, že pracují pro nejlepší filmové studio, aby se ráno probudili a pracovali pro nejhorší streamovací platformu,“ opřel se Nolan do HBO Max, se kterou Warner Bros uzavřel smlouvu.

„Určitě to není naposled, co se hollywoodský herec staví proti společnosti Disney a dává jasně najevo, že i když se firma tváří jinak, má povinnost dodržet smluvní podmínky,“ komentoval John Berlinski, právník společnosti, která zastupuje Johanssonovou.

Britský The Guardian v tomto kontextu připomíná další filmovou novinku z „filmové stáje“ Walta Disneyho – do kin i na stream vstoupil snímek Expedice: Džungle, od kterého se rovněž čeká velký kasovní trhák.

Reklama

Doporučované