Hlavní obsah

Finále Fed Cupu bude v sobotu bez Kvitové. Strýcová a spol. vyzvou americký „no name“ tým

Foto: Profimedia.cz

Petra Kvitová na tréninku před víkendovým finále.

Reklama

O víkendu proběhne finále tenisové týmové soutěže Fed Cup. Český tým bude bojovat o šestý titul během osmi let. V cestě mu bude stát oslabený americký tým bez hvězd.

Článek

V sobotu startuje v pražské O2 areně finále tenisového Fed Cupu. České hráčky vyzvou v nejprestižnější tenisové soutěži týmů amerického giganta. Američanky ale do hlavního města ČR přicestovaly v oslabené sestavě. Obhájkyně titulu se letos musí obejít bez svých největších hvězd.

I český tým nastoupí oslabený. Boje o šestý titul za posledních osm let se nemůže zúčastnit Karolína Plíšková. Ta si po dlouhé sezóně zakončené Turnajem mistryň přivodila zranění lýtkového svalu. „Byl to pro mě obrovský šok. I když jsem věděla, že něco není v pořádku už v Singapuru,” uvedla ve své tiskové zprávě semifinalistka Turnaje mistryň.

Hlavní tahounkou měla být Petra Kvitová, ta ale stále bojuje s nachlazením a minimálně do první dvouhry nezasáhne: „Já jsem bohužel včera po tréninku měla zase teplotu, takže jsem zůstala v posteli. Večer se rozhodlo, kdo nastoupí. Každopádně na sobotní zápas jsem se necítila. Takže po dohodě s lékařem i kapitánem jsme se rozhodli takto,“ řekla žena číslo 7 na světovém žebříčku v rozhovoru pro ČT Sport.

Pro český tým je Fed Cup prestižní soutěž, to podle další české tenistky Barbory Strýcové vypovídá i o složení celku.

Naopak nominace Ameriky ji zklamala: „Přijde mi to trošku neuctivé. Finále Fed Cupu je přece velká událost. Možná je to o přístupu jednotlivých zemí a hráček. Pro nás v českém týmu Fed Cup vždy byl a je důležitý,” sdělila.

Oproti Strýcové je americká trenérka Kathy Rinaldiová s nominací spokojena: „Miluji svůj tým. Děkuji všem holkám, které letos Fed Cup hrály a dostaly nás do finále. Těšíme se na velký boj,” řekla na tiskové konferenci bývalá světová sedmička.

Posledními členkami týmu jsou Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková, která v konečné nominaci nahradila zraněnou Plíškovou. Společně tvoří Siniaková s Krejčíkovou světový pár číslo jedna.

Krejčíková nominaci doplnila na poslední chvíli a musela dokonce přerušit dovolenou. „Bylo to strašně příjemné, že se pan Pála ozval a chtěl mě do týmu. I když jsem musela přerušit dovolenou, na kterou jsem se těšila, tak jsem byla ráda, že jsem dostala šanci a jsem tady,” řekla Krejčíková.

Amerika má mladou kometu i rodačku z Brna

I přes absenci Sereny či Venus Williamsových, Sloane Stephensové nebo Madison Keysové nečeká české hráčky lehký úkol. Americký „B tým” ve složení Collinsová, Keninová, Riskeová a Melicharová je pro Češky jedním velkým otazníkem. Americkou nominaci okomentovala Barbora Strýcová: „Musím se připravit, čeká mě troška studia. Keninovou jsem viděla hrát dva plné zápasy, Collinsovou asi ani jednou. První je mladá, zarputilá. Druhá udělala letos obrovský skok, je to zakouslá Američanka, výborně běhá,” řekla stálice českého týmu.

Jako doma bude v Praze Nicole Melicharová. Česká rodačka se specializuje na deblové turnaje, které hraje po boku české veteránky Květy Peschkeové. „Praha je nekrásnější město na světě a hrát proti Česku za Spojené státy, to je ten nejkrásnější sen, co mě mohl potkat, takže se moc těším,” řekla plynule česky Melicharová.

Mladou kometou amerického týmu je Sofia Keninová. Teprve 19letá hráčka figuruje v singlovém žebříčku WTA na 52. místě. Právem je Keninová považována za jeden z největších talentů ženského tenisu. Nejvíce se mladé Američance daří na domácích kurtech, kde se dokázala například na US Open probojovat až do třetího kola.

Fedcupové finále začíná v sobotu ve 14 hodin. První hrací den nabídne dvě dvouhry. V neděli dojde na další dva souboje v „singlu”, případně se bude hrát i pátý rozhodující zápas ve čtyřhře.

Reklama

Doporučované