Hlavní obsah

Putin to schytal, že nechal zmoknout chorvatskou prezidentku i Macrona. Během finále MS se činila i skupina Pussy Riot

Finále MS ve fotbale přineslo i několik netradičních momentů. Video: AP

 

Reklama

Finále MS ve fotbale přineslo i několik netradičních momentů. Svět si všímá akce Pussy Riot, oslav v podání francouzského prezidenta Macrona i mírného přešlapu ruského prezidenta během předávání medailí.

Článek

Finálový večer mistrovství světa ve fotbale, v němž se o titul utkalo Chorvatsko s vítěznou Francií, narušili aktivisti z protestní skupiny Pussy Riot. V 53. minutě zápasu vtrhli její členové na hřiště a běhali po něm, hra proto musela být na chvíli přerušena. Narušitelé byli rychle chyceni a vyvedeni.

Čtveřice byla oděna do černých kalhot, bílých košil a černých sak s kravatou, které připomínaly policejní uniformu. Jedna z členek skupiny si během krátké chvíle na hřišti stihla plácnout s Francouzem Kylianem Mbappém, který získal Francii jeden z gólů večera.

K akci se ruská skupina Pussy Riot přihlásila na sociálních sítích, jejím cílem bylo upozornit na situaci politických vězňů v Rusku. Akce měla název „Policista vstupuje do hry”, čímž aktivisté mimo jiné připomněli jedenácté výročí smrti ruského básníka Dmitrije Prigova, který v dobách SSSR působil v sovětském disentu.

Moknoucí prezidenti Francie a Chorvatska a opožděná donáška deštníků 

Zápas po vyvedení aktivistek pokračoval dál bez přerušení, po vítězství Francie ale začalo hustě pršet. Během vyhlašování, kterého se kromě samotných hráčů a zbylých členů týmů účastnili i přítomní státníci, se na trávník snášely husté provazce deště.

Zatímco ruský prezident Putin stál pod deštníkem, chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová a její francouzský protějšek Emmanuel Macron mokli a blahopřáli vítězům.

Pořadatelé k nim s deštníky dorazili se značným zpožděním. Grabarová-Kitarovičová a Macron ale nevypadali, že by jim nepříliš ideální podmínky vadily. Hlava Chorvatska projevovala i přes prohru národního týmu velké nadšení a Macron jako vášnivý fanoušek fotbalu též. Macron ostatně slavil už ve VIP lóži – jeho fotky, na nichž po závěrečném hvízdnutí vítězně tancuje, se staly na sociálních sítích už pár chvil po konci zápasu populárními. Řada uživatelů sociálních sítí podrobila ruského prezidenta ostré kritice.

Reklama

Doporučované