Hlavní obsah

Finále roztržky kvůli Vrběticím. Rusové do Prahy posílají tři speciální lety

Za výbuchem ve Vrběticích měli stát stejní agenti GRÚ jako za otravou v Salisbury.

Reklama

Týden zbývá do uplynutí lhůty, během níž mají Česko opustit zaměstnanci ruské ambasády v Česku v rámci „osekání“ přebujelého úřadu po kauze Vrbětice.

Článek

Podle zjištění Seznam Zpráv pražské letiště v Ruzyni registruje tři speciální lety z a do Ruska koncem května. Tedy v době, kdy mají diplomaté a další personál ruské zahraniční služby českou metropoli opustit.

Rusové už poslali v dubnu speciál pro vyhoštěné diplomaty, které české úřady označily za špiony.

Nyní se schyluje k finále česko-ruské roztržky, kdy se má –⁠ v historickém kroku –⁠ dosáhnout rovnosti co do personálního obsazení české a ruské ambasády. Ta ruská si totiž i po roce 1989 uchovala velkorysé „sovětské“ rozměry.

Teď má z Prahy odjet několik desítek Rusů.

„Můžeme potvrdit informaci, že Letiště Praha má nahlášené tři speciální lety z Ruska a do Ruska, jeden na 29. 5., a dva 31. 5. Důvody, okolnosti a informace o cestujících těchto letů Letiště Praha nezná,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Srovnané počty

Podle informací Seznam Zpráv z diplomacie jde právě o lety pro ruské diplomaty. Oficiální komentář ale Ministerstvo zahraničí neposkytlo.

Poté, co vyšlo najevo, že se agenti ruské rozvědky GRÚ podíleli na výbuších v muničních skladech ve Vrběticích, česká vláda začala jednat: vyhostila 18 ruských diplomatů sloužících v Praze. Šlo o lidi, které české úřady dokázaly identifikovat coby agenty ruských tajných služeb GRÚ a SVR.

Reakce Moskvy byla plus minus symetrická. Jenže ani toto první kolo nesmazalo nerovnost personálního obsazení české ambasády v Moskvě a ruské v Praze. Rusové měli i po prvním „osekání“ v Praze 27 diplomatů a 67 dalších technických a administrativních pracovníků, naopak Čechů v Moskvě zůstalo 5 diplomatů a 19 ostatních zaměstnanců.

V rámci dalších jednání mezi Moskvou a Prahou se přistoupilo k tomu, že se počty na obou úřadech srovnají na 7 diplomatů a 25 ostatních zaměstnanců.

Praha a Moskva jsou v kontaktu, ale podle zdrojů Seznam Zpráv se v tuto chvíli nejedná o případných změnách či výjimkách v předpokládaných počtech lidí na ambasádách.

Podle zdrojů z Černínského paláce jsou debaty možné až poté, co počty lidí budou srovnány.

Rusové mezitím Česko zařadilo na dvoučlenný seznam zemí, které považují za nepřátelské –⁠ je tam spolu se Spojenými státy americkými.

Trable s místními

Napodruhé, tedy když se Češi rozhodli zastropovat počty Rusů na ambasádě v Praze, ale každopádně nešlo o akt jmenovitého vyhoštění konkrétních lidí.

Česko tady postupuje podle článku 11 Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. Ta podle Ministerstva zahraničí stanovuje, že „není-li zvláštní dohody o počtu členů personálu (diplomatické) mise, může přijímající stát požadovat, aby počet personálu mise byl udržován v hranicích, které on považuje za rozumné a obvyklé, se zřetelem k okolnostem a podmínkám v přijímajícím státě a k potřebám příslušné mise“.

Teď se čeká na odjezd Rusů –⁠ a také na to, jak hladký a přehledný jejich odchod bude. Ruští diplomatičtí pracovníci potřebují podle informací z Černínského paláce k odjezdu speciální dokumenty –⁠ díky tomu má mít české Ministerstvo zahraničních věcí o odjezdu konkrétních lidí a jejich počtu přehled.

Česká strana zase řeší extra komplikaci v tom, že Rusové omezili počet místních sil, tedy Rusů, které smí zaměstnávat česká diplomacie v Rusku. Na místní pracovníky přitom právě Češi spoléhali ve významné míře –⁠ na rozdíl od Rusů v Česku.

Reklama

Doporučované