Hlavní obsah

Finální audit nemáme, Brusel poslal jen podklady ke schůzce, tvrdí úřady

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Andrej Babiš.

Reklama

Ministerstvo zemědělství ani Státní zemědělský intervenční fond zatím nemají finální zprávu Evropské komise k auditu zemědělských dotací pro Agrofert. Ta je podle serveru Neovlivní.cz už hotová a potvrdila střet zájmů Andreje Babiše.

Článek

„Žádná finální verze auditu nám nepřišla. Jedná se pouze o podklady k dvoustrannému jednání, které se bude konat 28. ledna v Bruselu,” řekl Seznamu mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

„Nejedná se o finální závěry auditu Evropské komise o zemědělských dotacích pro Agrofert,“ doplnil mluvčí.

O tom, že finální verze auditu je hotová a míří do Česka, informoval server Neovlivní.cz.

Podle ministerstva se jedná o standardní postup, kdy Evropská komise zašle třicet dní před jednáním pouze dokumenty, ve kterých jsou témata, která se budou následně probírat. „Je to jeden z kroků. Nejprve bilaterální jednání a poté do Česka dorazí finální audit,” doplnil mluvčí.

Zprávu o finálním auditu nemá ani Státní zemědělský intervenční fond. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky ani holding nemá žádné informace, v médiích se podle něj objevují jen nepodložené spekulace.

„Premiér Andrej Babiš vložil akcie svých firem do svěřenských fondů, a naplnil tak vše, co po něm zákon o střetu zájmů požaduje. Trváme na tom, že v oblasti dotací postupujeme přesně podle zákona, příslušných pravidel a uzavřených smluv,“ sdělil ČTK Hanzelka.

Podle něj byl také první audit EK vedený s ČR, výhrady byly směřované proti státu, nikoliv proti koncernu. „Žádné řízení s námi nebylo vedeno. Nelze vyloučit, že ve věci budou probíhat soudní spory,“ uzavřel.

Podle Neovlivní.cz potvrdil audit o zemědělských dotacích, že Babiš je ve střetu zájmů, a že tedy Agrofert nemá nárok na zemědělské dotace. Střet zájmů u premiéra konstatoval i předchozí audit Evropské komise, který se týkal dotací z regionálních fondů EU.

Premiér ve vyjádření pro ČTK opět odmítl tvrzení, že je ve střetu zájmů, tvrdí, že vyhověl českým zákonům. Česko podle něj kvůli záležitosti nepřijde o žádné peníze z evropských zdrojů.

„Na žádném procesu k auditům se nepodílím a na rozdíl od novinářů napojených na auditory v Bruselu nemám žádné nové informace. Platí, že jsem zcela vyhověl českému zákonu lex Babiš, který byl účelově přijat jen kvůli mojí osobě. Proto nejsem a ani nemohu být v žádném střetu zájmů,“ napsal Babiš. Závěry zprávy podle jeho slov nezná a předpokládá, že se Česko bude proti nim bránit, a nepřijde tak o žádné peníze.

Reklama

Doporučované