Hlavní obsah

Totální kolaps. Server s programem COVID Nájemné vyhořel

Foto: Shutterstock/asharkyu

Podnikatelé si stěžovali nejen na nemožnost vyplnění žádostí, ale i na nedostupnost podpůrné telefonické linky. Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvu průmyslu a obchodu vyhořel server se systémem pro žádosti o státní podporu v rámci programů COVID Nájemné a COVID Gastro. Dosud nefunguje, rozběhnout by se měl zítra.

Článek

Systém pro posílání žádostí o podporu v rámci programů COVID Gastro a COVID Nájemné se od svého spuštění potýkal s problémy. Řada podnikatelů si stěžovala, že se jim nedaří ani přihlásit, natož projít celou žádostí. Resort Ministerstva průmyslu a obchodu problém podle svých slov vyřešil hned v pondělí posílením systému.

Již včera odpoledne systém zkolaboval zcela. Podle vyjádření úřadu, na které upozornila organizace Hlídač státu, došlo v noci ze čtvrtka na pátek k vyhoření serveru. To by se v dnešní době standardně řešilo například spuštěním záložního systému, jenže ani téměř 24 hodin od údajného vyhoření není možné žádosti podávat.

„V roce 2021 by měl být standard, že pokud nějaký informační systém zajišťuje nějakou agendu, tak by z hlediska infrastruktury měl být zajištěn proti běžným, očekávaným problémům, kam se řadí poškození disku či ztráta funkčnosti celého systému,“ uvedl technický ředitel Seznam.cz Vlastimil Pečínka.

Infrastruktury systémů, které proti těmto problémům nejsou zajištěné, byly běžné v devadesátých letech minulého století, na což uživatelé sociální sítě Twitter neváhali upozornit.

Projekt Hlídač státu uvádí, že od pondělního spuštění do dnešního rána byla aplikace nedostupná 50,57 procenta času. Nejdelší z neustále se opakujících výpadků trval celých 16 hodin.

Z dat Hlídače státu o fungování státních serverů také vyplývá, že systém přestal reagovat ve čtvrtek již brzy odpoledne, mezi kolapsem a údajným ohněm uplynulo několik z pohledu žadatelů „hluchých“ hodin.

Úkoly, na které nebyl stavěný

Podle původního plánu mělo být od pondělí možné žádat o podporu z programu COVID Gastro a zároveň reagovat na druhou výzvu z programu COVID Nájemné, která začala 21. října. Příjem žádostí měl končit ve čtvrtek 21. ledna.

Hned po spuštění systému si lidé stěžovali na jeho nefunkčnost, většinou se do něj nešlo ani přihlásit. Důvodem bylo zřejmě přetížení systému, který nebyl navržený pro příjem žádostí o podporu z obou programů zároveň.

Pro kolapsy IT systémů začali vládní představitelé používat přívětivější výraz „přetížení“. Havlíčkův úřad na pondělní „přetížení“ reagoval prohlášením, že systém technici posílili. To se však podle údajů Hlídače státu projevilo až ve středu nad ránem a od té doby až do čtvrtečních zhruba 14:30 server s vnějším světem komunikoval víceméně bez potíží.

Ještě ve středu pak ohlásil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na svém Twitteru, že úřad prodlouží lhůtu pro příjem žádostí do 29. ledna. To se ve světle čtvrtečních událostí ukázalo jako velmi prozíravý krok.

Podle informací z webu ministerstva průmyslu zajišťuje službu externí firma, která závadu odstranila, a nyní probíhá nahrávání záložních dat. Příjem žádostí by se měl znovu rozjet od soboty 23. ledna od 8:00. Úřad rovněž vyzývá žadatele, kteří podávali žádost ve čtvrtek 21. ledna 2021 od 1.00 hodiny ranní, aby si vše zkontrolovali.

Zároveň došlo k dalšímu prodloužení termínu pro podávání žádostí. V programu COVID Nájemné do čtvrtka 4. února, v programu COVID Gastro – Uzavřené provozovny až do 1. března.

Reklama

Doporučované