Hlavní obsah

Tajné služby sepsaly zprávu o původu covidu. I to, zda šlo o biologickou zbraň

Foto: DorSteffen, Shutterstock.com

Fotografie z nyní stále uzavřeného tržiště Chua-nan ve Wu-chanu. Právě z tržnice, která prodává syrové maso a mořské plody, bylo šíření nového koronaviru zmapováno.

Reklama

Americké tajné služby se ve zprávě pro prezidenta rozcházejí v názorech na přesný původ covidu-19. Nepodařilo se jim určit, zda koronavirus unikl z laboratoře, nebo se přirozeně vyvinul v přírodě.

Článek

Tři měsíce poté, co americký prezident Joe Biden požádal o důkladnější průzkum původu covidu-19, mají americké tajné služby k dispozici finální zprávu.

Zprávu, která konkrétně nezmiňuje agentury zapojené do vyšetřování a analýz, vydal úřad ředitelky tajných služeb, který dohlíží na 18 zpravodajských agentur.

Ve zprávě se jednoznačně uvádí, že covid-19 nebyl vyvinut jako biologická zbraň.

V souhrnu k dosavadním zjištěním ale stojí, že americká zpravodajská komunita zůstává v názoru na nejpravděpodobnější původ covidu-19 rozdělena.

Podle Financial Times (FT) se jedna z amerických agentur domnívá, že se koronavirus rozšířil únikem z laboratoře, čtyři se domnívají, že pochází ze zvířat. Tři další na otázku nedokázaly podat uspokojivou odpověď.

„Všechny agentury hodnotí jako pravděpodobné dvě hypotézy: přirozené vystavení infikovanému zvířeti a incident spojený s laboratoří,“ napsalo ve zprávě 18 národních zpravodajských agentur.

Podle zprávy se čtyři nejmenované špionážní agentury domnívaly, že covid-19 vznikl „z přirozeného kontaktu se zvířetem infikovaným tímto virem nebo jeho blízkým předchůdcem“. V takový závěr však měly pouze „nízkou důvěru“.

Začátkem tohoto týdne řekl ředitel Národního ústavu zdraví Francis Collins pro CNBC, že stále není jasné, zda virus unikl z laboratoře ve Wu-chanu.

„Rozsáhlé důkazy naznačují, že se jednalo o přirozeně se vyskytující virus. Tím nechci říci, že nemohl být tajně zkoumán ve wuchanském virologickém ústavu a dostat se odtamtud ven, o tom nevíme. Ale virus sám o sobě nemá známky toho, že by jej záměrně vytvořili lidé,“ řekl Collins.

Jedna ze zpravodajských agentur s „mírnou jistotou“ vyhodnotila, že virus nakazil člověka po incidentu souvisejícím s wuchanským virologickým institutem. Koronaviry u netopýrů tam podle ní zkoumali už více než deset let. Vzhledem k přirozeně rizikové povaze práce, která tam probíhá, tak byl podle agentury únik koronaviru teoreticky možný.

Teorii o možném úniku z laboratoře, která byla dlouhé měsíce odmítána jako konspirační teorie, na začátku tohoto roku podpořily zprávy, že tři výzkumníci z laboratoře ve Wu-chanu onemocněli již v listopadu 2019 a měli příznaky podobné covidu. V takovém případě by tedy byli nakaženi ještě před tím, než byl zdokumentován první oficiální případ.

Zpravodajská komunita rovněž vyhodnotila fakt, že čínští představitelé před prvním propuknutím globální pandemie neměli o viru povědomí. Zpráva však uvádí, že zpravodajská komunita nebude schopna dospět k definitivnějšímu závěru, dokud neobdrží více informací.

„K definitivnímu posouzení původu covidu-19 by byla s největší pravděpodobností zapotřebí spolupráce Číny. Peking však nadále brání celosvětovému vyšetřování, brání se sdílení informací a obviňuje ostatní země, včetně Spojených států,“ uvádí se ve stručném jednostránkovém shrnutí této zprávy zpravodajské komunity.

Čína v poslední době podle webu CNBC šířila nepodložená tvrzení, že se koronavirus mohl rozšířit z vojenské laboratoře na základně Fort Detrick v USA. Odborníci tvrdí, že propagandistické snahy, které využívají vše od rapové hudby až po falešné příspěvky na Facebooku, úspěšně přesvědčují domácí čínské publikum, aby se k mezinárodní kritice role Číny v pandemii stavělo skepticky.

V červenci Čína odmítla návrh WHO na druhou fázi vyšetřování původu koronaviru, která by zahrnovala audity laboratoří a trhů ve městě Wu-chan.

„Takový plán na určení původu nepřijmeme, protože v některých ohledech nebere v úvahu zdravý rozum a odporuje vědě. Doufáme, že WHO vážně přezkoumá úvahy a návrhy čínských odborníků a bude skutečně považovat zjišťování původu viru covidu-19 za vědeckou záležitost a zbaví se politického vměšování,“ řekl 22. července novinářům Ceng I-sin z čínské Národní zdravotní komise.

Americký prezident Joe Biden v prohlášení po zveřejnění zprávy uvedl, že USA a jejich spojenci budou nadále tlačit na Čínu, aby odhalila více informací o tom, jak se covid-19 začal poprvé šířit.

Svět si zaslouží odpovědi a já si nedám pokoj, dokud je nedostaneme.
americký prezident Joe Biden

„Klíčové informace o původu této pandemie existují v Čínské lidové republice. Vládní představitelé v Číně se nicméně od počátku snažili zabránit mezinárodním vyšetřovatelům a členům světové komunity veřejného zdraví v přístupu k nim. Svět si zaslouží odpovědi a já si nedám pokoj, dokud je nedostaneme,“ řekl Biden, který v květnu požádal americké zpravodajské agentury, aby vypracovaly zprávu, která „by se mohla přiblížit definitivnímu závěru o původu viru“.

Pandemie, která si po celém světě vyžádala téměř 4,6 milionu obětí, začala v prosinci 2019 v čínském městě Wu-chan. Tým Světové zdravotnické organizace (WHO), který Wu-chan navštívil na začátku letošního roku, dospěl k závěru, že se nemoc s největší pravděpodobností přenesla ze zvířete prodávaného na trhu. Tento závěr někteří vědci odmítli.

Začátkem tohoto týdne panel WHO varoval, že brzy bude „biologicky nemožné“ shromáždit důkazy o původu viru. „Příležitost k provedení tohoto zásadního vyšetřování se rychle uzavírá,“ varovala WHO a vyzvala vědce a vlády, aby urychlili studie.

Reklama

Související témata:

Doporučované