Hlavní obsah

Finanční gramotnost Čechů je průměrná, tápeme v oblasti investic

Rozhovor s Helenou Brychovou z České bankovní asociace o novém vydání indexu finanční gramotnosti.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká bankovní asociace zveřejnila každoroční zprávu a index finanční gramotnosti. Letos dosáhl 57 procent, což je zlepšení proti loňskému roku o jeden procentní bod.

Článek

Jen mírně vzestupná tendence, v rámci Evropy průměr. To jsou nově zveřejněné závěry České bankovní asociace. Podle průzkumu si přitom naprostá většina Čechů myslí, že jsou jejich znalosti financí dostačující. Velká část z nich přiznává, že se často raději poradí s odborníkem nebo si vyhledají informace na internetu. Pouhých 15 procent lidí je přesvědčeno, že jsou schopni své finance zvládnout bez jakékoliv pomoci okolí.

Lépe je na tom s finanční gramotností stále starší generace. „S věkem rostou zkušenosti i důvěra ve vlastní znalosti,” říká vedoucí vzdělávacích projektů ČBA Helena Brychová.

Anketa

Kolik měsíčně utratíte za potraviny?
Méně než 1000
2,3 %
1000 - 3000
11,3 %
3000 - 6000
44 %
6000 - 10000
30 %
10000 - 20000
9,7 %
Nad 20000
2,7 %
Celkem hlasovalo 45405 čtenářů.

Stranou si z výplaty odkládá alespoň malý obnos naprostá většina Čechů, nejčastěji jde o částku mezi tisícem a 2 500 Kč. Téměř dvě pětiny lidí si přitom tvoří rezervu primárně pro případ nečekané události.

Podstatné však je, jak dlouho by vydrželi při náhlém výpadku příjmů. Každý pátý člověk totiž přiznává, že by z našetřených peněz vyžil maximálně měsíc, další třetina by zvládla čtvrt roku. Odborníci přitom radí, aby rezerva byla alespoň šestinásobek měsíčních výdajů domácnosti.

Z dlouhodobějších forem spoření rozhodně vyhrává zajištění na stáří. Existuje jen minimum Čechů, kteří by si nešetřili na důchod. Je to dáno příznivou ekonomickou situací a rostoucími příjmy.

Nejčastěji spoří na důchod do 1 000 Kč měsíčně. „Správná částka však neexistuje. Záleží, jak si své stáří představujete,“ podotkla Brychová s tím, že také záleží na tom, jestli budou bydlet ve vlastním, nebo v nájmu.

Reklama

Doporučované