Hlavní obsah

Finanční poradkyně za všechny peníze. Senior tvrdí, že mu vysála konto

Záhady Josefa Klímy: Finanční poradkyně za všechny peníze. Senior tvrdí, že mu vysála konto.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ondřej Krupica je 70letý důchodce z Ivanovic na Hané. Naspořil si nějaké peníze, a tak když se seznámil s Ilonou Laštůvkovou, která se mu představila jako finanční poradkyně, souhlasil s její nabídkou, že mu úspory zhodnotí.

Článek

„Říkala, že je finanční poradkyně a že pokud mám prachy, že by mi je zhodnotila. Tak jsem do toho šel, do těch dluhopisů jsem dal 300 tisíc,“ vzpomíná Ondřej Krupica. To bylo v roce 2017. Tehdy byl spokojený, že uzavřel dobrý obchod, a vlastně se ani příliš nezajímal o to, do čeho své peníze vložil a jak je paní Laštůvková zhodnotí. Působila na něj seriózně, navíc pocházela ze Slavkova, kousek od Ivanovic, a tak k ní choval důvěru.

Uběhlo několik let, slíbené úročení na účet chodilo, a tak byl v klidu. „Sem tam nějak zavolala, ale jinak jsme se nestýkali. Až loni v létě se párkrát stavila a jednou mě požádala, že by potřebovala půjčit 10 tisíc. Že prostě někde něco musí zaplatit. Tak jsem jí to tenkrát půjčil. A to tehdy vrátila. Potom mně jednou poslala SMS, že je v Bulharsku, měla nějakou cestovku, a že tam jsou problémy s platebními kartami. A že by potřebovala, abych jí poslal 20 tisíc. Tak jsem vybral z účtu a poslal jí to. A to také později vrátila,“ popisuje Krupica.

Ilona Laštůvková je jednatelkou ve firmě Brooc global consulting, která se zabývá finančním poradenstvím. Dále pak je jednatelkou v cestovní kanceláři BGC travel a donedávna byla členkou správní rady společnosti Vise Senio, která provozuje zařízení pro seniory. Přestože je tato firma momentálně psaná na přítele její dcery, je to Laštůvková, kdo ji fakticky řídí. Bydlí v luxusní vile na okraji Brna, a proto se zdá těžko uvěřitelné, že by měla zapotřebí půjčovat si od důchodce tyto poměrně malé částky.

Ondřej Krupica je s odstupem času přesvědčen, že si ho tím jen testovala, kam až může zajít.

Když přišla s žádostí o peníze potřetí, už chtěla 80 tisíc. Prý na zařízení domova pro seniory. I tuto částku jí pan Krupica zapůjčil, tentokrát již oproti dlužnímu úpisu.

Nakonec si Ilona Laštůvková řekla o rovných 300 tisíc korun. A že panu Krupicovi na to zařídí i půjčku. Začátkem listopadu odvezla důchodce do Brna, do pobočky České spořitelny, kde prý má známého, který vše zařídí. „Všechno dělala ona, já jsem to potom jen podepsal, nic víc,“ vzpomíná Ondřej Krupica.

V České spořitelně tedy seniorovi schválili úvěr na 300 tisíc. Jenže tím to neskončilo. Ilona Laštůvková ve stejný den odvezla pana Krupicu ještě do ČSOB banky, v níž měl svůj bankovní účet, a tam mu vyjednala další úvěr.

Podle Krupicovy verze to bylo za jeho zády. „Ona mně řekla, že je potřeba to převést na ten účet do té ČSOB, že tam musím jet a že to musím podepsat. Já jsem si myslel, že to je ta půjčka z té spořitelny, jenomže to byla další půjčka. Já jsem viděl, že to je ČSOB banka, ale ona mi to tak vysvětlila… Navíc to byla stejná částka,“ popisuje událost Ondřej Krupica.

Ve výsledku si však půjčil nejen 300 tisíc u České spořitelny, ale i dalších 297 tisíc u ČSOB.

Z výpisu účtu u České spořitelny, který si redakce mohla prostudovat, vyplývá, že peníze v podstatě ihned odešly ve dvou platbách na účet společnosti Vise Senio, kterou ovládá Laštůvková. Jenže ve stejném období odešlo dalších 297 tisíc i z účtu Ondřeje Krupici u ČSOB, a to opět na účet Vise Senio. O tom už Ondřej Krupica údajně neměl tušení. Tvrdí, že ani jednu z těchto transakcí nezadával on a že jediný, kdo znal PIN k jeho internetovému bankovnictví, byla právě Ilona Laštůvková, která mu ho pomáhala zřizovat.

Když jsme kontaktovali Ilonu Laštůvkovou, aby nám finanční operace, které prováděla, vysvětlila, tvrdila, že Ondřej Krupica je investor, který investoval peníze do jejích dluhopisů a že jej o žádné peníze neokradla. Připustila, že si od něj v listopadu loňského roku půjčila 300 tisíc, ale ty mu prý již dávno vrátila.

„Máme podepsanou kvitanci, kdy peníze dostal zpátky. To my máme spolu odřešené. Dávali jsme si to před Vánoci. Hotově,“ tvrdí Laštůvková. Následně kvitanci přinesla ukázat. „Je tu regulérně jeho podpis, všechno. Teď jsem to nevyrobila, nemám tady tiskárnu. Je to od něj podepsané, kdy jsem za ním byla osobně. Pan Krupica půjčuje přístupy všem. Potřeboval pomoct s nějakými věcmi, moje snaha byla mu pomoci, nikdo ho nechce nějakým způsobem poškodit,“ dodává Laštůvková.

Jenže když jsme později ukázali ofocenou kvitanci Ondřeji Krupicovi, tvrdil, že ji nikdy nepodepsal. „To není můj podpis, ani kdybych měl 20 piv. Je to falzifikát jak Brno,“ komentoval kopii kvitance.

Nadto: Z účtu Ondřeje Krupici odešlo v listopadu loňského roku nejen oněch necelých 600 tisíc korun na účet společnosti Vise Senio, ale ještě dalších 360 tisíc. Kam šly? A jak to vysvětluje Ilona Laštůvková? Je Krupica roztržitý stařík, který si nic nepamatuje a hodně toho napovídá, jak se ho snaží vykreslit Laštůvková, nebo se stal obětí podvodu?

Zjistíte v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované