Hlavní obsah

Finanční ředitelka Huawei žaluje Kanadu. Moje zatčení bylo protizákonné, tvrdí

Finanční ředitelka firmy Huawei žaluje Kanadu za své zatčení loni v prosinci.Video: Klára Mališová, ČTK, Reuters

 

Reklama

Americké úřady proti čínské telekomunikační společnosti Huawei vznesly již více než dvacítku obvinění, Kanada ji zadržela právě na americkou žádost.

Článek

Finanční ředitelka čínské firmy Huawei Meng Wan-čou zažalovala Kanadu za to, že ji loni v prosinci zatkla na letišti ve Vancouveru. Kanada podle žaloby „silně porušila“ občanská práva Mengové, její zatčení bylo protizákonné a úřady nikdy neuvedly skutečný důvod zadržení, píše BBC. Mengová dále uvádí, že jí úředníci odepřeli právo na advokáta.

Kanadská policie zadržela Mengovou na vancouverském letišti loni v prosinci, a to na žádost Spojených států, které usilují o její vydání. Zatčena byla kvůli podezření z podvádění nadnárodních bank při obchodech s Íránem a z obcházení amerických sankcí vůči Íránu.

Soud v Kanadě Mengovou později propustil na kauci ve výši deseti milionů kanadských dolarů. Pár dní po zadržení Mengové došlo v Číně k zatčení dvou kanadských občanů. Podnikatel Michael Spavor a bývalý diplomat Michael Kovrig byli podle Číny zatčeni kvůli podezření z aktivit ohrožujících národní bezpečnost. Diplomaté západních zemí tehdy spekulovali, zda k zadržení Kanaďanů nedošlo v rámci odvety čínských úřadů. Na Peking se tehdy obrátili s oficiálním dopisem, v němž požadovali osvobození obou mužů.

Americké úřady proti čínské telekomunikační společnosti Huawei vznesly již více než dvacítku obvinění, vedle údajného nedodržování sankcí vůči Íránu a podvádění nadnárodních bank se měla firma též pokusit o ukradení technologií na robotické testování telefonů, jež vyvinula společnost T-Mobile. Kvůli kauze došlo k ochlazení diplomatických vztahů mezi Čínou se Spojenými státy a Kanadou.

Případ rezonoval i v České republice. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v prosinci společnost Huawei označil za bezpečnostní hrozbu. Na vyjádření úřadu reagovala vláda zbavením se mobilních telefonů této firmy. Nařídil to tehdy předseda vlády Andrej Babiš. Huawei se ale vůči postupu českých úřadů ohradila a odmítla, že by představovala jakékoliv riziko.

Reklama

Doporučované