Hlavní obsah

Finanční správa zrušila kvůli varování před Huawei tendr na portál MOJE daně

Ilustrační foto

Reklama

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost na konci loňského roku varoval před bezpečnostním rizikem při používání technologií od čínské společnosti Huawei.

Článek

Generální finanční ředitelství zrušilo zadávací řízení veřejné zakázky na zpracování portálu MOJE daně. Rozhodlo se tak na základě analýzy zprávy, kterou vydal Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB). V ní varuje před bezpečnostním rizikem při používání technologií od společnosti Huawei.

„Varování NÚKIB je ze zákona pro Finanční správu závazné, jsme tedy povinni se jím řídit. Musíme zajistit, aby výběrové řízení na portál MOJE daně bylo plně transparentní a s jasně nastavenými podmínkami.“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Podle Huawei varování českého úřadu porušilo mezinárodní právo, firma hrozí Česku arbitráží. Na základě varování NÚKIB některé státní instituce omezily používání produktů firem Huawei a ZTE. Proti varování vystoupilo čínské velvyslanectví.

Mediální zástupce Huawei Filip Matys již dříve ČTK sdělil, že dopis není ultimátem. Nehrozí podle něj, že by třeba Huawei omezila podporu svých technologií používaných v českých telefonních sítích.

Varování NÚKIB před technologiemi zmíněných firem se týkalo systémů zařazených do tzv. kritické informační infrastruktury, případně významných informačních systémů. Kritická infrastruktura představuje sítě a služby nezbytné pro obyvatele státu, například komunikace či rozvody energií. Vláda v lednu uložila správcům kritické infrastruktury, aby provedli analýzu rizik užívání softwaru a hardwaru čínských firem.

Reklama

Doporučované