Hlavní obsah

Finanční tajemství je u českých párů běžné, skrývají se i předražené půjčky

Zprávy z hlavy o finančních tajemstvích.Video: Petra Krajčinovič, Seznam Zprávy

 

Reklama

Češi o výdělcích neradi mluví. Téměř čtvrtinu populace ale zajímá, kolik vydělávají druzí. Proč neradi přiznáváme výši příjmů? Víme, kolik vydělá náš partner? Informace o finančních tajemstvích, do nichž spadají i nevýhodné půjčky, přináší další díl seriálu Zprávy z hlavy.

Článek

Zatímco někteří lidé své mzdy a bonusy tají, jiní své výdělky naopak nadhodnocují, aby se před svými partnery blýskli. Výsledky průzkumů ukazují, že čtvrtina mladých do 35 let lže o svých platech. Generace starší 55 let naopak nemá zapotřebí lhát, jen 3 % nemluví o penězích pravdivě.

Důvody finančních tajemství jsou různé – od strachu, že partner naše peníze roztočí, přes skryté odkládání si stranou – až po lakotu. Nezřídka se zatajují i nevýhodné půjčky.

„Statistika České bankovní asociace říká, že 66 % lidí si půjčuje u nebankovních společností nebo přímo u prodejců. A pokud se jedná o malé částky, tak o tom opravdu nemusí druhý partner vědět, protože až od půjčky nad 300 tisíc korun musí podepsat vyjádření, že o půjčce ví i druhý partner. Proto pokud se vám stane, že nejste schopni splácet, na nic nečekejte, ale řešte problém hned. Řešení je několik, odložení splátek nebo třeba konsolidace půjček do jedné,“ radí v seriálu o osobních financích expertka Jana Poorsaeed.

Zprávy z hlavy najdete v pondělní a páteční Rodince v Televizi Seznam. Pořad sledujte živě vždy od 9 hodin.

Reklama

Související témata:

Doporučované