Hlavní obsah

Finanční úřad fungoval, i když se objevila nákaza, ředitel nyní zemřel. Kdo selhal?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Úmrtí ředitele Finančního úřadu v Praze 10 zvýšilo pochybnosti o tom, zda se při nákaze úředníků novým typem koronaviru postupovalo správně a zodpovědně.

Článek

„Vážené kolegyně, vážení kolegové, je mojí povinností vás informovat, že jeden pracovník ÚzP pro Prahu 10 vykazuje pozitivní test na koronavirus SARS-CoV-2. O dalších opatřeních vás budu bezprostředně informovat.“

Tento text poslal podřízeným do e-mailu ředitel Finančního úřadu v Praze 10. E-mail má v záhlaví datum 9. března. I čas odeslání - 7:47 - je důležitý.

Informaci, že se na úřadu objevil člověk s potvrzenou nákazou koronavirem, totiž věděl ředitel od neděle 8. března. A první, co v pondělí udělal, bylo, že varoval své podřízené.

Finanční úřad přesto navzdory nákaze zůstal otevřený - a toto úterý večer jeho ředitel zemřel. Podle informací Seznam Zpráv, které však oficiálně nikdo nepotvrdil, mohla být jednou z příčin úmrtí právě nemoc covid-19.

Z rozhovorů Seznam Zpráv se zaměstnanci úřadu vyplývá, že se nákaza mezi nimi mohla volně šířit, a v nebezpečí tak byli i klienti, kteří do budovy dorazili.

„Hygienu jsme jako zaměstnanci sami kontaktovali, ale bylo nám řečeno, že nás vedoucí musí nahlásit do karantény sami, že oni s tím nic udělat nemohou. Hygiena se od toho úplně distancovala,“ řekla Seznam Zprávám jedna ze zaměstnankyň úřadu.

Ochotná však byla mluvit pouze anonymně, její jméno Seznam Zprávy znají.

Ze svědectví zaměstnanců plyne, že ještě v pondělí 9. března ředitel rozhodl o uzavření úřadu z technických důvodů. Jenže z Generálního finančního ředitelství dostal podle svědků pokyn, aby se úřad i přes riziko, že se v něm pohybuje nejasný počet lidí s nákazou, zase pro veřejnost otevřel.

Podle informací Seznam Zpráv přišel příkaz od nadřízených, není však jasné, od kterých. Na otázku, proč se úřad neuzavřel a kdo nařídil řediteli jeho znovuotevření, totiž odmítla Seznam Zprávám mluvčí Finanční správy odpovědět.

Zaslala pouze tiskovou zprávu s komentářem k ředitelovu úmrtí.

„O přímé souvislosti úmrtí pana ředitele s nemocí covid-19 nemá Finanční správa v tuto chvíli žádné informace. S ohledem na nesporný etický rozsah zároveň odmítá jakékoliv spekulace na toto téma,“ napsala ve vyjádření pro média mluvčí Finanční správy Zuzana Mašátová.

Johnson opustil JIP

Podle zaměstnanců úřadu, kteří byli ochotni mluvit jen s příslibem zachování anonymity, však nadřízení riziko nákazy podceňovali a nezasáhla ani krajská hygienická stanice.

„Bylo nám řečeno, ať o tom nemluvíme a nešíříme paniku,“ uvedla jedna z řadových pracovnic, jaké informace v prvních dnech dostávali od svých přímých nadřízených.

Žádné oficiální informace ohledně rizika nákazy prý od vedení nedostali. „Měli jsme si vybrat, jestli chceme do karantény, nebo budeme pracovat dál. Proč bych měla já rozhodovat o tom, jestli půjdu do karantény. Tak nás měli otestovat a úřad zavřít. Takhle dali 300 životů všanc,“ řekla jedna z pracovnic.

„Já jsem radši šla do karantény, protože mám doma dítě a není na tom zdravotně dobře, takže jsem se bála,“ dodala další ze zaměstnankyň úřadu.

Informace o nakažených se na veřejnost dostaly až díky reportérovi pořadu A dost! Janu Tunovi. Ten zveřejnil na Facebooku, že se na finančním úřadu nákaza objevila a přitom nebyla informována veřejnost ani lidé, kteří během úředních dní budovu navštívili.

Informaci pak zveřejnila některá média a Finanční správa posléze potvrdila, že nákaza na úřadu je. Zároveň ale podala uklidňující informaci, že všechny kontakty jsou v karanténě a klienti nebyli vystaveni riziku.

„Nakažená zaměstnankyně přišla do styku pouze s kolegy, s daňovou veřejností nikoliv,“ uvedla mluvčí Finanční správy Mašatová s tím, že se nákaza potvrdila ještě u další zaměstnankyně a 24 pracovníků skončilo v karanténě.

První nakažená sice do kontaktu s klienty nepřišla, pohybovala se ale podle informací Seznam Zpráv po celém úřadu, a to celý týden od pondělí 2. března. Setkala se tak s celou řadou kolegů, z nichž někteří komunikují přímo s návštěvníky úřadu. I lidé, kteří přišli do bezprostředního kontaktu s první nakaženou, však do karantény nezamířili.

„Jeden z prvních potvrzených nakažených navíc chodil kouřit před dveře, kudy chodí klienti,“ potvrdila Seznam Zprávám další ze zaměstnankyň úřadu, která své jméno rovněž nechtěla uvést.

Bez toho, aby bylo jasné, kdo je nakažený a kdo ne, tak na jednom z největších finančních úřadů v Praze proběhly dva úřední dny. Dezinfekce celého úřadu přišla na řadu až v pátek 13. března.

Kolik zaměstnanců se celkem na Finančním úřadu Prahy 10 nakazilo, pražská hygiena Seznam Zprávám nesdělila. Mluvčí nereagoval na otázky e-mailem a telefon nezvedal.

O problému nevěděla ani starostka Prahy 10 Renata Chmelová (Vlasta), která se o nakažených na úřadě dozvěděla až z médií.

„O situaci na finančním úřadě se od počátku dozvídám jen z médií, což jsem kritizovala, protože jsem přesvědčená, že o dění na našem území bych jako starostka měla být informována,“ uvedla pro Seznam Zprávy Chmelová.

To všechno probíhalo v době, kdy se některé úřady v krajích už raději preventivně uzavíraly. Ve čtvrtek 12. března pak vláda vyhlásila nouzový stav pro celou republiku.

Finanční správa přitom provoz úřadu, kde se objevili i nakažení, omezila až 15. března, a to v rámci plošného opatření pro všechny své úřady.

Reklama

Doporučované