Hlavní obsah

Finanční úřady manipulovaly s důkazy ve spisu, řekl Ústavní soud

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Finanční správa má další problém. Po kauze „zaklekávání“, kterou tento týden popsaly Seznam Zprávy, Ústavní soud konstatoval, že berní úředníci manipulovali s důkazy.

Článek

Podle aktuálního rozhodnutí Ústavního soudu berní úředníci manipulovali s dokumenty pro rozhodnutí, jestli správně doměřili daň.

„Takové vedení spisové dokumentace jako v nyní posuzované věci již není takzvaně na hraně, ale je daleko za hranicí toho, co lze v právním státě od orgánu veřejné moci tolerovat,“ citují Hospodářské noviny ústavního soudce Jana Filpa.

Z neveřejné části spisu zmizelo více než 65 procent listin. Podle listu nešlo o ojedinělou praktiku - v nálezu soudu je údajně dalších 6 případů, kdy daňové spisy nebyly kompletní.

Další problém Finanční správy přichází jen několik dní poté, kdy Seznam Zprávy za pomoci skryté kamery rozkryly systém, jakým se na berních úřadech „zaklekávalo“ na některé podnikatele. Úředníci v reportáži popisují, že měli shora nařízené kvóty na počet zajišťovacích příkazů nebo dražeb majetku.

Zjištěními, která Seznam Zprávy přinesly, se budou zabývat poslanci na rozpočtovém výboru. Vysvětlovat postup berních úřadů bude nejen ministryně financí Alena Schillerová, ale také šéfka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová. Aktuální rozhodnutí Ústavního soudu ohledně manipulací se spisem chtějí poslanci na program výboru připojit také.

Spor, o kterém Ústavní soud aktuálně rozhodl, se týká královéhradeckého živnostníka Libora Pavlaty. Spadá do roku 2015, kdy byl ministrem financí dnešní premiér Andrej Babiš. Finanční úřad živnostníkovi neuznal některé daňové odpočty, ze spisu přitom zmizela velká část důkazů, u zbývajících úředníci měnili pořadí.

Odvolací finanční ředitelství se brání tím, že k manipulaci se spisem nedocházelo úmyslně a navíc byly odstraněny jen nepodstatné dokumenty. Finanční správa proto nebude ani vyšetřovat, který úředník se spisem manipuloval. Dokumenty se nyní musí doplnit a Nejvyšší správní soud bude znovu řešit, zda byla daň doměřena správně.

Reklama

Doporučované