Hlavní obsah

Finanční žralok Krúpa jde po skomírajícím staviteli tunelu Blanka

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Na krachujícím ČKD bych uměl vydělat, skupuju proto jejich dluhy, říká investor Pavol Krúpa.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Společnost ČKD Praha DIZ má obstavený majetek, přesto v ní koluje hotovost v řádu statisíců korun. To opět přitáhlo pozornost daňařů a policie.

Článek

Je to velmi spekulativní, ale rozhodně zajímavá příležitost. Tak vidí příběh společnosti ČKD Praha DIZ slovenský finančník Pavol Krúpa. Se svou společností Arca Capital se proto na trhu snaží skupovat dluhy této padlé strojírenské technologické společnosti miliardáře Petra Speychala.

Firma, která se podílela na miliardové výstavbě tunelu Blanka, je v insolvenci. Kvůli údajným daňovým únikům v řádu stamilionů korun má navíc Daňovou Kobrou obstavený majetek. Čeká tak jen na poslední ránu z milosti, aby se její historie uzavřela. To ovšem bude doprovázeno řadou soudních sporů o pohledávky nebo i postup policie vůči ČKD Praha DIZ.

A právě to láká slovenského miliardáře, jehož firmy právě na sporech či vymáhání pohledávek umějí vydělávat.

„Výtěžnost těch pohledávek je nízká, navíc ohrožena řadou soudních sporů. Ty ale my řešit umíme a máme za to, že se dá velmi dobře zpeněžit majetek, který by v té firmě měl být. Proto oslovujeme primárně banky a také další věřitele, aby nám své pohledávky za ČKD Praha DIZ odprodali a my získali v insolvenčním procesu rozhodující slovo,“ uvedl miliardář Krúpa v rozhovoru pro Seznam.

Firma bez majetku platí hotově

Zatím má ve věřitelském výboru hlavní slovo Komerční banka. Věřitelé už přihlásili pohledávky za více než dvě miliardy korun, a to ještě stále v soupisu chybí požadavek daňové správy. Ta vyčíslila škodu způsobenou daňovými podvody v síti firem spolupracujících s ČKD Praha DIZ na 800 milionů.

A dluhy naskakují i tím, že s obstavenými účty nemůže firma nakládat. Našla ale podle zjištění Seznamu skulinu. Částečně platí v hotovosti. Podle informací insolvenčního správce Jiřího Zrůstka pocházejí hotové peníze z vratky daně z přidané hodnoty ze Slovenska. Firma tak hradí například mzdy zbylým patnácti zaměstnancům. Před dubnovým kolapsem způsobeným zásahem Daňové Kobry jich bylo přes tři sta.

Insolvenční správce Jiří Zrůstek upozorňuje soud na nestandardní toky peněz v ČKD.

Zároveň takto firma platí nájemné v areálu, který jí dříve patřil. Ještě předtím, než se dostala do kritické situace, jej ale počátkem tohoto roku odprodala.

Celkově tak při hotovostních platbách šlo až o několik set tisíc korun. Což mimo jiné odporuje zákonu proti praní špinavých peněz. Takto vysoké sumy by dle něj měly probíhat výhradně bezhotovostně.

Majetek zatím není kompletní

Podle informací Seznamu se proto opět na firmu zaměřila policie a také daňaři, kteří měli za to, že její majetek mají díky květnovému obstavení zcela pod palcem.

„Dlužník má v rámci insolvenčního řízení možnost disponovat svým majetkem, kromě omezení plynoucího z postupu Daňové Kobry. Nicméně věřitelský výbor se pozastavil nad tím, že tyto platby v hotovosti jsou vysoké a nemusely by splňovat zákonné požadavky. Proto jsme požádali soud o předběžné opatření, aby dlužník nesměl provádět transakce přesahující sto tisíc korun bez vědomí insolvenčního správce, potažmo věřitelského výboru,“ uvedl pro Seznam insolvenční správce Zrůstek z advokátní kanceláře Zrůstek, Lůdl a partneři.

Podle něj se jen firma ČKD snažila plnit alespoň částečně své závazky. Ty si ovšem zcela neplní ani v insolvenčním řízení. Dosud nedodala například kompletní přehled majetku, z nějž by mohly být uspokojeny nároky věřitelů. I to Zrůstek omlouvá, a to právě personální krizí.

Reklama

Doporučované