Hlavní obsah

Finančník Epstein obviněný ze zneužívání dívek spáchal sebevraždu. Amerika ale hledá viníka

Prezident USA se od Epsteina po jeho zadržení distancoval. Staré video z archívu televize NBC ale naznačuje, že byli přátelé.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Americký finančník Jeffrey Epstein v sobotu odpoledne spáchal ve vězení sebevraždu. Šestašedesátiletý miliardář čekal v cele na Manhattanu na proces po obvinění ze zneužívání nezletilých dívek a hrozilo mu až 45 let za mřížemi. Podezřelé okolnosti smrti společně s vědomím, že Epstein měl řadu velmi vlivných známých, vzbuzuje v USA nejistotu. Na sociálních sítích se objevují teorie, které vinu za Epsteinovu smrt kladou například bývalému prezidentovi Clintonovi.

Článek

Konspirační teoretici na internetu spustili lavinu spekulací, podporovanou Epsteinovými vazbami na prince, politiky i další slavné a mocné lidi, zdali Epsteinova smrt byla či nebyla sebevraždou nebo byla zfalšována.

Podle webu Daily Mail Jeffrey Epstein řekl vězeňským strážím a spoluvězňům, že se ho někdo pokusil zabít již několik týdnů před smrtí.

Zprávy o jeho úmrtí přišly jen necelé tři týdny poté, co byl Epstein v cele nalezen téměř v bezvědomí a se zraněními na krku. Podle amerických médií měl být od té doby pod větším dohledem kvůli obavám, že si chce vzít život.

V Newyorské metropolitní věznici (MCC) jsou dva dozorci povinni provádět samostatné kontroly všech vězňů každých 30 minut. Pokud jsou kvůli hrozbě sebevraždy vězni pod větším dohledem, dozorci jsou povinni provést další kontrolu vězňů každých 15 minut.

Tento zvláštní režim se už ale na Epsteina v čase jeho smrti nevztahoval. Podle zdroje deníku The New York Times skončil již 29. července, agentuře Reuters zase zdroj obeznámený s touto záležitostí sdělil, že mimořádná opatření platila ještě ve čtvrtek.

Bývalý dlouholetý manažer federálního vězeňského úřadu Jack Donson řekl NBC News, že zpřísněné dohledy nad potenciálními sebevrahy „obvykle trvají jen několik dní až týden“ kvůli množství pracovní síly, jaké s sebou 24hodinový dohled přináší.

Epstein zemřel den poté, co soud zveřejnil dokumenty potvrzující rozsah jeho zneužívání. Virginia Giuffreová, kterou Epstein měl držet jako sexuální otrokyni, řekla, že jeden z finančníkových společníků jí dal pokyn, aby měla sex s nejméně půl tuctem prominentních mužů – včetně bývalého senátora státu Maine George Mitchella nebo bývalého guvernéra Nového Mexika Billa Richardsona.

Tvrzení Virginie Giuffreové bylo zahrnuto do zhruba 2000 stran dokumentů souvisejících s její žalobou z roku 2015 proti Epsteinově spolupracovnici Ghislaine Maxwellové. Ta podle Giuffreové pomáhala Epsteinovi shánět nezletilé dívky, které měl Epstein později nutit k sexu.

Některé z jeho údajných obětí už na Epsteinovu smrt reagovaly. „Štve mě, že Jeffrey Epstein se nebude muset obětem svého zneužívání postavit u soudu. My musíme s jizvami po jeho činech prožít zbytek života, zatímco on nikdy nepocítí důsledky svých zločinů,“ uvedla Jennifer Araozová, která tvrdí, že ji Epstein znásilnil, když jí bylo 15 let.

Přítel Trumpa, Clintona i Spaceyho

Americký prezident Donald Trump v sobotu odpoledne podpořil teorii, že za Epsteinovu smrt může bývalý prezident USA Bill Clinton, když retweetoval příspěvek herce a komika Terrence Williamse. Epstein se kdysi s Billem Clintonem přátelil, stejně tak se však přátelil i s Trumpem.

Epsteinova rozsáhlá síť vysoce postavených lidí podle webu Independent sahala po celém světě – Billa Clintona hostil na soukromém karibském ostrově Little St James. V rámci humanitárního projektu s ním herci Kevin Spacey a Chris Tucker letěli do Afriky. Dříve byl pravidelným členem klubu Donalda Trumpa Mar-a-Lago. Trump v roce 2002 Epsteina v rozhovoru s časopisem New York dokonce označil za „báječného chlapíka”. „Je s ním hodně legrace. Také se říká, že má rád krásné ženy jako já,” řekl tehdy Trump s odkazem na to, že tyto ženy jsou mladé. Po Epsteinově červencovém zadržení se od něj ale prezident distancoval.

Na videu z listopadu 1992, které NBC našla ve svém archívu, Trump v Mar-a-Lago vítá Epsteina. Spolu pak hovoří a sledují tančící dívky. V určitý okamžik se Trump k Epsteinovi nakloní, ukazuje na parket k ženám a něco mu sděluje. „Koukni na ni, na tu vzadu. To je kočka,“ řekl podle NBC Trump Epsteinovi. Televize poznamenala, že je obtížné určit, co si přesně říkají, ale tímto citátem si je jistá. Obsah pokračování rozhovoru, po kterém jde Epstein se smíchem do kolen, už televize neupřesnila.

S Epsteinem se kromě jiných měl znát i britský princ Andrew, který v minulosti v USA čelil sexuální aféře. Andrew veškerá obvinění odmítl. Kvůli známostem s Epsteinem se však v roce 2011 musel vzdát postu zvláštního emisara britské vlády pro mezinárodní vztahy.

Obvinění Jeffreyho Epsteina

Finančník byl ve vazbě od 6. července, kdy byl zatčen poté, co v soukromém tryskáči přiletěl do Spojených států z Francie. Zadržován byl bez nároku na propuštění na kauci, a to ve věznici, která je podle BBC považována za jednu z nejstřeženějších v USA. Ve stejném zařízení pobývá například někdejší šéf Trumpovy předvolební kampaně Paul Manafort.

Epstein čelil obviněním z nelegálního obchodu se sexem a kriminálního spiknutí. Podle prokurátorů v letech 2002 až 2005 ve svých rezidencích v New Yorku a na Floridě platil za sexuální služby desítkám nezletilých dívek, z nichž některým bylo údajně jen 14 let. Finančník veškerá obvinění odmítal.

Už v roce 2008 byl v rámci kontroverzní tajné dohody s obžalobou odsouzen za sexuální zneužívání na 18 měsíců. Nový proces s Epsteinem měl začít příští rok. Prokurátoři jej také obvinili z toho, že vyplácel velké finanční obnosy dvěma potenciálním svědkům.

Případem už se začal zabývat Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i ministerstvo spravedlnosti. „Smrt pana Epsteina vyvolává závažné otázky, které musejí být zodpovězeny,” uvedl v prohlášení ministr spravedlnosti William Barr.

Reklama

Doporučované