Hlavní obsah

Finančník Pavol Krúpa: Společnost potřebuje hlavně pozitivní impulz

Finančník Pavol Krúpa, majitel investiční společnosti Krupa Global Investments.

Reklama

„Je důležité také změnit psychiku lidí, nevytvářet paniku, jinak to tu dlouho nikdo nevydrží. A ekonomika? Není přece možné, aby se tady zastavil život,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy finančník Pavol Krúpa.

Článek

Kdo ze současné krize může vyjít jako vítěz?

Obecně platí, že vítězí ten, co se dokáže přizpůsobit. Aktuálně to budou velké hedgeové fondy, které mají spoustu hotovosti. Budou to investoři jako Warren Buffett nebo Carl Icahn, kteří mají miliardy dolarů cash a mohu kupovat levné akcie. Pokud se trefí do dobrých společností.

Tohle období ale bude úžasná příležitost pro nákup cenných papírů pro všechny. Neříkám dnes, neříkám zítra. Ten trh ale může být za pět šest let znovu ziskový. Jen si myslím – i s ohledem na zkušenosti z krize 2008, že teď ten půlrok bude trh lítat nahoru a dolu. Velké nárůsty mohou vystřídat obrovské poklesy.

Pavol Krúpa (48)

Slovenský podnikatel a finančník žijící v České republice.

Majitel investiční společnosti Krupa Global Investments, dříve akcionář skupiny Arca Capital.

V rámci svého podnikání skupuje firmy ve finančních potížích za cílem jejich ovládnutí.

Vystudoval Ekonomickou univerzitu v Bratislavě, podnikat začal už na střední škole.

S jeho agresivní podnikatelskou strategií je spojena řada různých kauz a kontroverzí včetně obvinění z korupce a vydírání.

Je svobodný a bezdětný.

Zdroj: Wikipedia.org

Nesmíme se před virem schovávat

Co burzy a vůbec celou ekonomiku nastartuje, až skončí karantény a zákazy?

Změnu nálady na trzích může zaručit třeba vakcína nebo sdělení, že se virus podařilo zastavit. A samozřejmě podpora centrálních bank ve formě nalévání likvidity a peněz do ekonomiky.

Celá česká společnost teď ale potřebuje hlavně pozitivní impulz. Pokud se v této náladě budeme před virem schovávat do kouta – a tím myslím i mentálně – ekonomika neporoste a uvidíme strašné propady. Ano, určité omezení tady musí být, ale pokud to bude trvat ještě dva nebo tři měsíce, bude to strašný průšvih.

Jaké řešení byste navrhoval?

Je to strašně jednoduché, mluvit takto od stolu, ale můj názor je teď hlavně ochránit staré a nemocné. Odvezme je do uzavřených středisek, třeba na horách. Vyčleňme na to určitou část z našich platů a ochraňme tuto nejzranitelnější skupinu. My ale pojďme pracovat. S rouškami na obličeji a dalšími opatřeními. Přece být v práci s kolegy, které znám, o kterých vím, že jsou zodpovědní, je méně nebezpečné než hromadně chodit do parků, kde jsou blízko mě desítky cizích lidí.

Jistě, stát teď dělá stimuly a podporuje, ale je otázka, jestli za tři měsíce nebo víc bude z čeho rozdávat. Navíc, je důležité i změnit psychiku lidí, nevytvářet paniku, jinak to tu dlouho nikdo nevydrží. A ekonomika? Není přece možné, aby se tu zastavil život.

Dnes by Lehman Brothers nepadli

Jak tedy postupovat?

V Česku musíme změnit myšlení. Pojďme se chovat stylem – musíme tu nákazu porazit. Pojďme najít řešení. Ano, vláda teď dělá nějaké uvolňování, ale pokud to skončí na bankách, které přestanou dávat úvěry a neposunou likviditu dál, je to nadarmo. Měl by přijít legislativní pokyn bankám, aby prodloužily splatnost a uvolnily peníze.

Globální ekonomiky to dělají. Německo uvolnilo 750 miliard eur, FED uvolnil dva biliony dolarů. Víc to propagovat, dát lidem naději a přesvědčení. Důležité pro nás teď bude Německo a nastartování německé ekonomiky. Tohle musí utáhnout hlavně ty silné státy. Myslím ale, že Německo k tomu přistupuje zodpovědně. Všechny vlády dnes vidí, že musí pustit peníze. To je rozdíl proti krizi v roce 2008.

Tehdy měly státy reagovat pružněji?

Tehdy vlády nepochopily, že peníze se mají hned uvolňovat. Teď jsou mnohem akčnější. Já si myslím, že kdyby dnes padli Lehman Brothers, tak je zachrání. A nestalo by se to, co následovalo, to už byla jen mentální panika. Vemte si roky 2008 a 2009 a novinové titulky – Krize, krach, hrůza průšvih. Reagujeme stádovitě a teď je to stejné. Titulky jsou zase jenom Pozor, úmrtí, covid. Ano, tady je riziko, ale pojďme ho porazit. Já jsem ale jenom investor a ekonom, ne virolog a epidemiolog.

Když jsem u té pružnosti – domnívám se, že největším problémem nákazy v Česku byl začátek března, kdy tisíce Čechů odjely lyžovat do Itálie. Už tehdy měl stát tyto cesty striktně zakázat.

Reklama

Doporučované